Codul Rutier actual. Motivele pentru care șoferii pot rămâne fără talonul mașinii

Publicat: 11/01/2023 | 15:02
Cum poți rămâne fără talonul mașinii. Sursă foto: colaj Cancan

Potrivit noilor modificări ale Codului Rutier, șoferii iresponsabili și cei care conduc agresiv, se pot alege cu sancțiuni usturătoare. Iată care sunt situațiile în care șoferii din România pot rămâne fără talonul mașinii.

Posesorii de permise din România care nu au poliță RCA valabilă riscă radierea mașinii. Inițial, le poate fi aplicată o amendă între 1.000 și 2.000 de lei, dar pot rămâne și fără talonul și numerele de înmatriculare ale mașinii. Au la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a rezolva problema, astfel mașina poate fi radiată.

Care sunt situațiile în care șoferilor li se poate suspenda înmatricularea vehiculului

În momentul cumpărării unei mașini, dacă proprietarul nou nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen legal, înamtricularea vehiculului se poate suspenda de drept până în momentul înscrierii transmiterii dreptului de proprietate. Codul Rutier pune la dispoziție un termen legal de 90 de zile de la data achiziționării vehiculului.

O altă situație în care are loc suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului este la data expirării sau a anulării ITP-ului. De asemenea, încetează și data la care mașina trece din nou pe ITP.

Potrivit informațiilor oferite de DRPCIV, „Începând cu data de 20 mai 2018, când în legislația națională a fost introdusă noțiunea de «suspendare a înmatriculării», până la data de 28.12.2022, înmatricularea vehiculelor a fost suspendată în mod automat în 9.500.277 de cazuri (atât ca urmare a expirării inspecției tehnice periodice, cât și ca urmare a neîndeplinirii obligației de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la dobândire)”, informează Avocatnet.ro.

Femeie la volanul unei mașini. Foto: Pixabay.com

Cum poți afla dacă un autovehicul a fost înmatriculat

Atunci când este cumpărată o mașină, noul proprietar fie o poate trece pe numele său, în termen legal, fie poate aștepta până când expiră ITP-ul mașinii Dacă nu o va înmatricula până atunci, potrivit informațiilor oferite de Codul Rutier actual, se suspendă înmatricularea acesteia.

Persoanele care vor să afle mai multe informații despre situația înmatriculării unei mașini o pot face online.

Suspendarea înmatriculării unui vehicul se înregistrează de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate. De asemenea, datele referitoare la suspendarea mașinii vor fi șterse, ulterior, după cinci ani de la data încetării acesteia, potrivit informațiilor oferite de evz.ro.