Vremea din ultimele zile a îngreunat considerabil deplasările pe drumurile publice. Multe dintre acestea au fost închis din cauza zăpezii sau blocate din cauza accidentelor. Cu această ocazie, Poliția Română a tras un semnal de alarmă și i-a avertizat pe șoferi să își echipeze corespunzător autoturismele. Ce amenzi riscă șoferii care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă?
Potrivit Codului rutier 2023, șoferii care ignoră obligativitatea montării anvelopelor de iarnă și circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de anotimp, riscă amenzi usturătoare. Cei care în acestea zile s-au încumetat la drum fără ca autoturismul lor să fie echipat corespunzător au fost mulți, iar Poliția Română a tras un semnal de alrmă.
„Nu uitați să vă echipați autoturismul cu anvelope de iarnă, dacă circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Cei care nu respectă această prevedere legală și pun în pericol integritatea lor și a celorlalți cetățeni sunt sancționați contravențional și le sunt retrase certificatele de înmatriculare”, avertizează Poliția Română.
Conform Codului rutier 2023 sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, se pedepsește cu amendă din clasa a patra de sancțiuni, mai exact între 9 și 20 de puncte-amendă. Ceea ce însemnă că aceia care circulă fără cauciucuri de iarnă vor încasa o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei, iar certificatul de înmatriculare al autovehiculului o să le fie reținut.
(CITEȘTE ȘI: PUȚINI ȘOFERI ȘTIU! POT PRIMI AMENDĂ CHIAR DACĂ AU ANVELOPELE DE IARNĂ MONTATE. CE ESTE MENȚIONAT ÎN CODUL RUTIER)
Zăpada din ultimele zile a închis sau blocat numeroase drumuri comunale, județene sau naționale. Parte la haosul creat pe străzi au luat și șoferii care au ignorat condițiile meteo și au provocat tot felul de incidente. Așa că Poliția Română a venit cu o serie de recomandări pentru cei care pornesc la drum.
„Poliţia Română vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.”, a transmis Poliția Română.
(VEZI ȘI: NU TOATE CAUCIUCURILE ALL-SEASON SUNT BUNE PENTRU IARNA. TREBUIE SA AIBA ANUMITE INSCRIPTII)