Se cunoaște, deja, faptul că anul 2023 a venit cu modificări și în cazul Codului Rutier. Unele dintre sancțiuni sunt mai dure pentru șoferi și există noi reguli în trafic pe care conducătorii auto au obligația să le respecte. Iată mai jos, în articol, ce greșeală banală ar putea face un șofer, în trafic, și care i-ar putea aduce o amendă de 1.600 de lei.
Conducătorii auto trebuie să acorde o importanță deosebită regulilor de circulație. De altfel, în primul rând, este vorba despre siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic. Codul Rutier a suferit o serie de modificări, încă de la începutul anului 2023. Printre acestea se numără și secțiunea cu sancțiunile pe care șoferii le pot primi. Printre greșelile banale pe care șoferii le pot face atunci când conduc se numără și uitatul permisului auto acasă. Deși este o greșeală banală, ar putea atrage o amendă usturătoare, în valoare de 1.600 de lei.
Șoferii pot fi sancționați mai dur, după ce Codului Rutier i-au fost aplicate o serie de modificări, încă de la începutul lui 2023. Una dintre cele mai comune greșeli pe care un șofer le poate face în trafic este să își rătăcească permisul auto sau să-l uite acasă. Însă, v-ați gândit vreodată ce ar putea să se întâmple, în cazul în care polițiștii vă opresc la un control de rutină? Situația este destul de simplă și vi-o prezentăm îndată.
Situație: Să presupunem că un șofer circulă pe drumul public cu mașina personală. Agentul de la Rutieră îl oprește pentru un control rutină și îi cere actele. În condițiile în care conducătorul auto nu are asupra sa permisul, atunci agentul poate aplica o sancțune, și anume punctele-amendă. Nu reprezintă o speță penală, dacă permisul auto este valabil, însă se poate aplica o amendă ce face parte din clasa a III-a de sancțiuni.
Agentul va verifica prin stație CNP-ul, în condițiile în care șoferul se află în imposibilitatea de a-i arăta permisul auto. Sancțiunea e usturătoare – înre 870 și 1.160 de lei, adică între 6-8 puncte de amendă. Pentru a nu te trezi cu o amendă de 1.600 de lei, este indicat să verifici mereu existența carnetului de conducere asupra ta, înainte de plecare.
De reținut faptul că șoferii sunt obligați să prezinte, la cerere agentului, următoarele documente:
– Documentul de identitate / permisul de conducere;
– Documentul de înmatriculare / înregistrare al mașinii;
– Documente pentru bunurile care sunt transportate;
– Alte documente prevăzute de legea românească.
Sursă foto: colaj Pixabay