Codul Rutier 2022 se schimbă din nou! Iată de ce dispozitiv vor avea nevoie șoferii în mașini

Publicat: 05/07/2022 | 09:21
Noul cod rutier se modifică din nou. Foto: pexels.com

Șoferii și producătorii de autoturisme au primit o veste cu adevărat neașteptată. Toate autoturismele vor avea incorporate un dispozitiv care va putea oferii mai multe detalii anchetatorilor în cazul în care ar putea apărea mici probleme cu mașina.

Potrivit noului cod rutier, începând cu data de 6 iulie 2022, producătorii de mașini vor fi obligați să monteze pe toate autovehiculele noi acest dispozitiv. Nerespectarea regulilor impuse, va aduce de la sine sancționarea tuturor celor implicați.

VEZI ȘI: CODUL RUTIER 2022 SE SCHIMBĂ DIN NOU! NU SE VOR MAI RIDICA PERMISELE PE LOC PENTRU ACESTE GREȘELI FĂCUTE DE ȘOFERI

Dispozitivul care se va afla în fiecare mașină

Este vorba despre o cutie neagră, asemănătoare cu cea a avioanelor, menită să transmită informații în legătură cu starea mașinii în cazul în care aceasta va fi implicată într-un accident grav. Denumirea tehnică a dispozitivului este de EDR (Event Data Recorder) și va înregistra fiecare mișcare a autovehiculului aflat pe șosea. Viteza, accelerația, frâna, poziția volanului și starea centurilor de siguranță sunt doar câteva dintre lucrurile pe care EDR le va înregistra cu precizie.

Există, însă, mai multe întrebări legate de acest dispozitiv și de impactul pe care acesta îl are asupra vieții private a oamenilor. EDR nu va putea fi dezactivat, însă datele pe care le furnizează vor fi anonime. De asemenea, specialiștii susțin că un astfel de program folosit nu va putea niciodată să stocheze date personale precum numărul de înmatriculare al mașinii, detalii personale despre conducătorul auto sau alte astfel de aspecte.

CITEȘTE ȘI: CODUL RUTIER. CE DREPTURI AU ŞOFERII ATUNCI CÂND SUNT OPRIŢI DE POLIŢIE, ÎN TRAFIC?

Cutia neagră va fi așezată întotdeauna sub scaunul șoferului, având o dimensiune foarte mică. Aceasta va înregistra fiecare mișcare a mașinii și va stoca totul pe un microcip. În cazul unui accident grav în care nu se cunosc foarte multe detalii, doar persoanele avizare, precum anchetatorii, autoritățile judiciare și agențiile oficiale de siguranță rutieră vor avea acces la acestea pentru a studia cauzele accidentului folosind un program special de calculator.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult