Meteorologii Accuweather au emis prognoza meteo pentru următoarele zile în București. Urmează un cod violet de radiații ultraviolete. Care este pericolul din spatelor indicelui UV, dar și ce nu trebuie să facă românii când indicele razelor ultraviolete sunt peste limita normală.
Meteorologii Accuweather trag un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea bruscă a indicelor UV din România. Temperaturile de la începutul lunii august vor fi destul de ridicate însă cea mai mare amenințare o reprezintă nivelul mare al razelor ultraviolete. Cetățenii sunt sfătuiți să stea departe de razele directe ale soarelui și să se protejeze de cantitățile mari de ultraviolete.
Potrivit prognozei meteo actualizate Accuweather, începând de vineri, 2 august 2024, până luni 6 august 2024, meteorologii Accuweather au emis un cod violet în România. Luna august aduce surprize în privința valorilor termice, iar vremea caniculară se menține în continuare. Cel mai cald va fi în ziua de vineri – când este anunțat un cod portocaliu de caniculă. V alorile din termometre ajung la 39 de grade Celsius, iar indicele UV atinge pragul de 8, aproape de valorile considerate extreme.
În următoarele zile, temperaturile se mențin caniculare. Sâmbătă, 3 august, codul portocaliu de caniculă se menține, iar valorile în termometre se vor situa în jurul valorilor de 39 de grade, indice UV menținându-se la valori foarte mari, 8. Duminică (4 august) și luni (5 august), temperaturile scad sub valori de 34 de grade Celsius, indicele UV rămânând la valoarea de 8.
Valorile indicelui UV în condiții de cer senin este estimată în funcție de concentrația stratului de ozon, localizarea geografică, poziția Soarelui, albedoul suprafeței terestre și aerosoli. Indicele UV poate avea valori diferite în zile diferite în aceeași localitate sau în aceeași zi în locuri diferite. Valorile se calculează zilnic și exprima cantitatea/intensitatea măsurată de radiații ultraviolete (UV) de la soare într-un anumit loc sau într-o anumită zonă.
Expunerea la radiații UV mari provoacă modificări degenerative ale celulelor, țesuturilor și vaselor de sânge – având un rol important în dezvoltarea (de-a lungul anilor) a cancerului de piele, a bolilor oculare, dar și a apariția unor reacții anormale ale pielii datorită sensibilității la lumină. Totodată, expunerea la cantități mici la radiațiile UV este esențială în sinteza vitaminei D în organism, necesară pentru sănătatea oaselor și imunitate.
Citește și: Încălzirea globală naște noi controverse. Cartea care zguduie tot ce ne spun experții