Cod Rutier 2023 | Cele două lucruri pe care șoferii români trebuie să le facă, înainte de a pleca la drum. Amenda poate ajunge la 1.160 lei

Publicat: 28/10/2023 | 16:20

Toți șoferii trebuie să știe asta! A fost schimbat Codul Rutier și noile modificări sunt mult mai aspre pentru conducătorii auto. Dacă inițial unele reguli par banale, ulterior vei afla că nu este deloc așa. Polițiștii te vor sancționa drastic în cazul în care te vor prinde cu mașina în neregulă pe drumurile publice. Iată de ce trebuie să ții cont, dacă nu vrei să scoți din buzunar o sumă frumoasă!

Nu mulți șoferi știu că a fost schimbat Codul Rutier, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 legată de circulaţia pe drumurile publice din țara noastră. Așadar, au fost făcute noi modificări prin care conducătorii auto pot fi sancționați aspru dacă nu ai grijă la anumite reguli privind mașina lor. Pot părea banale, însă autoritățile îi asigură că sunt elementare pentru siguranța pe străzile din România.

CITEȘTE ȘI: E JALE! AMENDĂ DE 3400 DE LEI PENTRU ȘOFERII DIN ROMÂNIA CARE FAC ASEMENEA GESTURI ÎN TRAFIC. TOTUL SE POATE TRANSFORMA ÎNTR-O TRAGEDIE

Ce trebuie să faci înainte de a porni cu mașina la drum

Spre exemplu, autoturismele care au probleme la sistemul de iluminare nu au voie să circule. Te poți alege cu o amendă usturătoare dacă pleci la drum cu o mașină căreia nu-i merg farurile ori are alte probleme privind iluminarea. Și dacă circuli pe drumurile publice cu un vehicul care are geamurile murdare, atunci oamenii legii te pot opri în trafic și te pot amenda cu o sumă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Mizeria de pe geam îți poate afecta vizibilitatea, deci poate să fie o problemă pentru siguranța în trafic. Sigur că, amenda rămâne la latitudinea polițistului rutier, căci în lege nu este specificat cât de curat trebuie să fie geamul. Totuși, înainte de a pleca la drum este bine să verifici atât sistemul de iluminare, cât și praful de pe geamurile mașinii.

CITEȘTE ȘI: SURPRIZA NEPLĂCUTĂ PREGĂTITĂ PENTRU ȘOFERI ÎN NOUL COD RUTIER. CE ESTE INTERZIS SĂ FACĂ, ALTFEL VOR PLĂTI SCUMP

Poți rămâne fără permis rapid în cazul în care te urci la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a celor psihoactive ori în cazul în care refuzi testarea făcută de polițiști, în ambele cazuri. Nu doar că permisul îți va fi luat, ci riști să ajungă și-n fața instanței, undei vei da socoteală pentru fapta ta. Polițistul poate dispune retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore”, se arată în noile modificări ale Codului Rutier.