Cod portocaliu: furtuni violente și vijelii cu grindină se abat asupra României. Zonele vizate
După o perioadă foarte lungă de caniculă, acum România se confruntă cu furtuni violente și vijelii, informează meteorologii.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță furtuni în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, local în Carpații Orientali și Meridionali.
CITEȘTE ȘI: VIN FURTUNI PUTERNICE PESTE ROMÂNIA! ANM, AVERTISMENT DE URGIE ȘI DESCĂRCĂRI ELECTRICE
Cod galben și cod portocaliu de furtuni în mare parte din țară
Potrivit ANM, în intervalul 29 august, ora 23 – 30 august, ora 10, este activă o avertizare de tipul Cod portocaliu de furtuni, valabilă pentru zona litorală a județului Constanța.
În intervalul menționat, în zona litorală a județului Constanța vor fi averse torențiale și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.
De asemenea, în același interval este valabilă și o avertizare tip cod galben. Astfel, în județul Tulcea și zona continentală a județului Constanța, vor fi averse și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Tot o avertizare tip cod galben e valabilă și în intervalul 29 august, ora 10 – 29 august, ora 23, iar fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică și cantități însemnate de apă. Sunt vizate Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, local în Carpații Orientali și Meridionali.
În intervalul menționat, în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, local în Carpații Orientali și Meridionali vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 50…60 km/h) și vijelii. Izolat vor fi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp, mai arată ANM.
Furtună în Constanța
Deja, pe litoral, au apărut primele furtuni. Spre exemplu, faleza din Năvodari a fost inundată. Averse foarte puternice au fost înregistrate la malul mării, iar, ca de obicei, apa s-a acumulat în cantități mari pe faleza din Năvodari.
Localnicii se plâng că, deși există sistem de canalizare în zonă, la fiecare ploaie mai serioasă, faleza se transformă într-un adevărat râu, arată România TV.
This browser does not support the video element.