Cod galben de vremea rea în România. Până când e valabilă avertizarea ANM
Experții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis o atenționare meteo de vremea rea în județul Caraș – Severin. Vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 65 de km/h. Citește în continuare până când este valabilă avertizarea.
Ultima lună de primăvară din acest an aduce fenomene meteo extreme în mai multe regiuni din România. Conform noii prognoze meteo emisă de ANM, începând din această dimineață județul Caraș-Severin a intrat sub o avertizare de Cod galben de vremea rea. Ploile se întorc, iar temperaturile vor continua să scadă în următoarea perioadă.
Citește și: LAPOVIŢĂ ŞI NINSOARE ÎN ROMÂNIA, LA JUMĂTATEA LUNII MAI. ANM A FĂCUT ANUNŢUL DESPRE ZONELE AFECTATE
Cod galben de vreme rea în România
Vântul va avea intensificări, cu rafale de 55…65 km/h, și temporar cu peste 70 km/h. Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sudul, vestul și centrul țării cu viteze în general de 45…50 km/h. Avertizarea de cod galben intră în vigoare începând de miercuri – 15 mai, ora 10:00 – și este valabilă până vineri – 17 mai, ora 10:00.
”În intervalul menționat, în județul Caraș-Severin vântul va avea intensificări, cu rafale de 55…65 km/h, și temporar de peste 70 km/h. Notă: Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sudul, vestul și centrul țării, cu viteze în general de 45…50 km/h”, se arată în atenționarea emisă de ANM.
Ce înseamnă avertizare de Cod Galben: Fenomenele meteo prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) vor fi temporar periculoase pentru anumite activități, dar altfel sunt obișnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
ANM anunță lapoviță, ploi și ninsori în mai multe zone din țară
Potrivit celor mai recente informații oferite de Elena Mateescu, directorul ANM, vremea rămâne mai răcoroasă pentru jumătatea lunii mai, cu maxime cuprinse între 21-23 grade Celsius și temperaturi minime destul de coborâte, mai ales în zonele depresionare din estul Transilvaniei – acolo unde este posibil ca temperaturile să ajungă la 0 grade Celsius.
„O vreme ușor mai răcoroasă pentru această perioadă din calendar, cu maxime la scara întregii țări, fără variații semnificative de la o zi la alta, între 13 grade până la 21- 23 grade. Vorbim și de temperaturi minime destul de coborâte, mai ales în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde este posibil să ne apropiem chiar de 0°C și să consemnăm posibil și temperaturi negative. Vor fi condiții de brumă în acele zone, minimele, în general la scara întregii țări, între 6 până la 9 – 10 grade inclusiv în București.
Din punct de vedere al regimului de precipitații, este posibil ca într-adevăr, să mai consemnăm la altitudini mai mari de 1.900 de metri precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, inclusiv intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 45 – 50 km/h în zonele mai joase de relief, iar în zona montană înaltă peste 70 km/h”, a anunțat directorul ANM, la Antena 3.