13 judeţe, majoritatea din Moldova și Muntenia, se află miercuri dimineață sub cod galben de polei şi ceaţă, potrivit unor atenţionări nowcasting emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Până la ora 8.30, pentru Suceava, Bacău, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Neamţ și Galaţi sunt anunţate ceață care poate scădea vizibilitatea şi sub 50 de metri, zăpadă spulberată, polei, burniță și ploaie slabă, conform uneia dintre atenţionări.
Potrivit unui alt cod galben, până la 9.00, în Harghita, Argeş, Prahova, Dâmboviţa și Buzău va fi polei și ploaie slabă.
Potrivit meteorologilor, vremea din România se va afla în această iarnă, în zona de confluenţă a doi factori climatologici, respectiv furtunile din Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană, ce aduc valori termice mai ridicate şi umezeală, şi o masă de aer foarte rece dinspre zona arctică.
”Lipsa de gheaţă în zona polară ar putea încercui vortexul polar, acea zonă cu vânturi foarte puternice. Încercuirea acestui grup de vânturi puternice care determină masa de aer foarte rece să rămână în zona arctică favorizează această pătrundere a maselor de aer foarte reci înspre Europa, bineînţeles şi către continentul nord-american. Acesta ar putea fi un semnal pentru posibile episoade cu temperaturi foarte scăzute în zona euro-asiatică”.
De asemenea, meteorologii ANM avertiează: ”În luna noiembrie temperaturile vor scădea faţă de luna octombrie cu 4-5 grade, dar care rămân totuşi pozitive. Pe de altă parte, vor fi precipitaţii care, pe zona de munte, ar putea depăşi 50-60 de litri/mp şi 40 l/mp în celelalte zone. În noiembrie, media maximelor nu va depăşi 20 de grade Celsius. A făcut-o deja în primele zile ale lunii. Tot în luna noiembrie se pot înregistra şi primele temperaturi maxime foarte scăzute, de sub minus 10 grade Celsius”.