Au fost efectuate noi măsurători ale nivelului de radiații din România. În cursul zilei de luni, 8 august 2022, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a anunțat faptul că valorile nivelului de radiații sunt normale. Măsurătorile au fost efectuate, după ce rușii au bombardat Centrala Nucleară Zoporojie, iar trei senzori de radiații au fost afectați.
În cursul zilei de duminică, 7 august 2022, Centrala Nucleară Zoporojie a fost bombardată de militarii ruși. În urma atacului, trei senzori de radiații au fost afectați. Evoluția situației radiologice este urmărită, în permanență, prin intermediul Centrului Operativ pentru Situații de Urgență. În acest sens, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare – CNCAN a transmis faptul că în Ucraina nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor normale.
De asemenea, și în România este monitorizat nivelul de radiații prin RNSRM – Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului. Aceasta face parte din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Valorile sunt normale în România.
Vezi și RUSIA AMENINȚĂ CU ARMA NUCLEARĂ: „O AMENINȚARE PENTRU ÎNSĂȘI EXISTENȚA UMANITĂȚII!”
Nu este prima oară când centrala nucleară din Zaporojie a fost țintuită de soldații ruși. În cursul zilei de duminică, 7 august, trei senzori de radiații au fost afectați, în urma atacurilor. În ziua când s-a produs bombardamentul, potrivit informațiilor, ar fi avut loc explozii la rețeaua electrică ce conectează gridul național ucrainian electric de rețeaua electrică de amplasament.
„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament. Dar aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament”, a explicat la Digi24, Petre Min, consilier la CNCAN.
„Aș vrea să precizez că a fost într-adevăr o situație la stația de producție oxigen și azot, dar, la fel, au reușit să stingă focul care a urmat unei explozii. Și nu sunt probleme. Acestea sunt date oficiale, primite atât din partea oficialilor ucrainieni, cât și de la agenția de la Viena”, a adăugat oficialul român.
Sursă foto: Pixabay