Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » CNAS: Modificări în modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada instituirii stării de urgență

CNAS: Modificări în modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada instituirii stării de urgență

De: Elena Nistor 23/03/2020 | 14:32
CNAS: Modificări în modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada instituirii stării de urgență

CNAS a postat in transparenta decizionala  un proiect de  act normativ care prevede   o serie de modificari si completari ale unor acte normative în domeniul sănătăţii, precum si  prelungirea și prorogarea unor termene și reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgență.  Masurile  au ca scop asigurarea accesului  la servicii medicale  in conditii de siguranta pentru medici si pacienti, prin limitarea deplasarilor si interactiunii cu alte persoane.

Conform acestui proiect, serviciile medicale și medicamentele necesare pentru identificarea, diagnosticul și tratarea cazurilor cu COVID 19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență și se suportă din bugetul Ministerului Sănătății și bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate, după caz.

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot  elibera prescriptie  medicala în continuare, fără a mai fi necesară o noua reevaluare a  medicului  specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale. Pentru  medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum şi cost- volum-rezultat  care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicala si/sau a confirmării înregistrarii formularului specific de prescriere. Sunt cuprinse in proiectul de act normativ reglementari  privin modul de acordare a unor tratamente necesare in anumite patologii care necesita masuri speciale.

În asistenţa medicală primară se instituie consultaţia la distanţă

Pe perioada stării de urgență,  în asistenţa medicală primară se instituie consultaţia la distanţă pentru afecţiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare. Medicul de familie va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și registrul de consultații, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate. Dacă în urma consultației la distanță, medicul ia decizia unui consult la cabinet/domiciliu, acesta este obligat să organizeze acordarea consultației în condiții de siguranță epidemiologică.

Medicii de familie și  medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pot prescrie medicamente cu și fără contribuție personală și în situația în care pacientul cu o boală cronică stabilizată nu poate fi prezent la cabinet, prescrierea nefiind o consecință a actului medical propriu conform reglementărilor legale în vigoare. Prescripția electronică online emisă în aceste condiții este transmisă pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Se suspendă obligativitatea utilizarii cardului national de sanatate

Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizarii cardului national de sanatate, precum si obligativitatea  transmiterii în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a serviciilor medicale și a servicilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate off-line, precum și a dispozitivelor medicale eliberate off-line, în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării acestora.

Formele farmaceutice cu administrare orală, precum şi formele farmaceutice cu administrare subcutanată/intramusculară ale medicamentelor prescrise de medicul de specialitate, utilizate in cadrul programelor naționale de sănătate  publică și curative – cu exceptia Programului naţional de sanatate mintală – care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare cu paturi, pot fi eliberate  și unei persoane care ridică medicamentele în numele bolnavului,  urmare a evaluării bolnavului de medicul de specialitate din spital prin  orice mijloace de comunicare. De asemenea, materialele sanitare consumabile utilizate în cadrul Programului national de diabet zaharat şi Programului naţional de tratament pentru boli rare – epidermoliză buloasă, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare pot fi eliberate si unei persoane care ridică materialele sanitare consumabile în numele bolnavului, sau pot fi transmise la domiciliul bolnavului in situaţia in care unitatea sanitara are aceasta posibilitate.

Se va prelungi  cu 90 de zile termenul de valabilitate al biletelor de trimitere pentru specialități clinice și a biletelor de trimitere pentru specialități paraclinice, a prescripţiei medicale pentru dispozitive medicale, al deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT.

Proiectul prevede prelungirea termenelor   de aplicare ale actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi a Contractului-cadru , precum si al programelor nationale de sanatate pana la data de 14  aprilie 2020.

De asemenea, sunt cuprinse in acest proiect o serie de reglementari referitoare la modul de finantare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii starii de urgenta.

 

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce s-a ales de îndrăgitul actor Dragoș Moștenescu. Americanu' face dezvăluiri despre fostul coleg din serialul la bloc: „Nu cred deloc că îi este ușor”
Ce s-a ales de îndrăgitul actor Dragoș Moștenescu. Americanu' face dezvăluiri despre fostul coleg din...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Descoperire șocantă făcută de un instalator din Arad: A găsit cadavrul unei femei, cu mâinile legate, într-un puț
Descoperire șocantă făcută de un instalator din Arad: A găsit cadavrul unei femei, cu mâinile...
Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după mai bine de un an. Care este înțelesul ascuns
Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după...
„Trebuie să se oprească”. Trump spune că războiul din Ucraina este o prioritate pentru viitoarea sa administrație de la Casa Albă
„Trebuie să se oprească”. Trump spune că războiul din Ucraina este o prioritate pentru viitoarea...
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Care a fost, de fapt, cauza morții Andreei Cuciuc: „A început să amețească, să i se împăienjenească ochii” Igor Cuciuc a oferit detalii despre ultimele momente din viața fiicei sale
Care a fost, de fapt, cauza morții Andreei Cuciuc: „A început să amețească, să i...
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu în uniformă
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu...
VIDEO S-a lăsat Silviu Prigoană influențat de soțiile pe care le-a avut, de-a lungul timpului?
VIDEO S-a lăsat Silviu Prigoană influențat de soțiile pe care le-a avut, de-a lungul timpului?...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Doi tineri, de 17 şi 21 de ani, au murit carbonizaţi în maşina care a luat foc. Accident cumplit pe contrasens în oraşul Panciu din Vrancea
Doi tineri, de 17 şi 21 de ani, au murit carbonizaţi în maşina care a...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Microsoft 365 Copilot a învățat limba română: Ce știe să facă
Microsoft 365 Copilot a învățat limba română: Ce știe să facă
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Adriana Bahmuțeanu îi atacă pe băieții și văduva lui Silviu Prigoană, care îi îngrădesc accesul la copiii ei:
Adriana Bahmuțeanu îi atacă pe băieții și văduva lui Silviu Prigoană, care îi îngrădesc accesul...
Care este cel mai bun pământ pentru cactus. Secretul unui florar de top
Care este cel mai bun pământ pentru cactus. Secretul unui florar de top
Comuna din România care e peste multe stațiuni celebre din lume. Peisajele sunt spectaculoase, aerul e curat, cazările sunt foarte bune și aici ajung din ce în ce mai mulți turiști străini
Comuna din România care e peste multe stațiuni celebre din lume. Peisajele sunt spectaculoase, aerul...
Marea actriță a României a MURIT. Viața sa, un adevărat film: Fie iertată și neuitată!
Marea actriță a României a MURIT. Viața sa, un adevărat film: Fie iertată și neuitată!
Prima reacție a lui Igor CUCIUC după moartea fiicei sale. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Balul Bobocilor: A căzut în genunchi, apoi s-a prăbușit!
Prima reacție a lui Igor CUCIUC după moartea fiicei sale. Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Un meteorit din 1931 oferă indicii despre existenţa apei lichide pe Marte acum 742 milioane de ani
Un meteorit din 1931 oferă indicii despre existenţa apei lichide pe Marte acum 742 milioane...
Mașinile au interzis pe aceste drumuri din România. Decizia se aplică deja de vineri, 15 noiembrie
Mașinile au interzis pe aceste drumuri din România. Decizia se aplică deja de vineri, 15...
Klaus Iohannis, pe final de mandat.  Se laudă că nu a avut concediu
Klaus Iohannis, pe final de mandat. Se laudă că nu a avut concediu
Cel mai sărac oraș din România în 2024. Chiria unui apartament costă doar 16 lei pe lună!
Cel mai sărac oraș din România în 2024. Chiria unui apartament costă doar 16 lei...
Cât de frumoasă este fiica secretă a lui Cristi Borcea. Înconjurată de lux, a fost lăudată chiar și de mama ei vitregă
Cât de frumoasă este fiica secretă a lui Cristi Borcea. Înconjurată de lux, a fost...
UEFA a luat prima decizie dupe ce Kosovo a abandonat meciul cu România. De ce sunt vizate ambele federații
UEFA a luat prima decizie dupe ce Kosovo a abandonat meciul cu România. De ce...
Reacția sfâșietoare a lui Fuego la tragedia familiei Cuciuc: „Viața e uneori nedreaptă!”
Reacția sfâșietoare a lui Fuego la tragedia familiei Cuciuc: „Viața e uneori nedreaptă!”
Mega-tunelul submarin care va lega o țară importantă din Europa de un alt mare continent. Va avea o linie feroviară de mare viteză și oamenii vor ajunge rapid dintr-un loc în altul
Mega-tunelul submarin care va lega o țară importantă din Europa de un alt mare continent....
Județul din România care se apropie cel mai mult de cele mai bune zone din Europa. Aici există locuri de muncă bine plătite, iar oamenii își permit să ducă o viață frumoasă
Județul din România care se apropie cel mai mult de cele mai bune zone din...
Dan Prigoană, fratele regretatului afacerist Silviu Prigoană, a răbufnit după moartea acestuia. De ce nu se înțelegeau: „Un frustrat mincinos”
Dan Prigoană, fratele regretatului afacerist Silviu Prigoană, a răbufnit după moartea acestuia. De ce nu...
×