Clipe tensionate în Oltenia! Serie de trei cutremure la mică adâncime

Publicat: 20/03/2023 | 21:12

Astăzi, 20 martie, a fost o zi extrem de tensionată în Oltenia. După cutremurul ce a atins o magnitudine de 4,9 au urmat alte trei seisme, potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cele trei replici au avut loc la distanță de câteva ore, ultimul dintre ele înregistrându-se în urmă cu doar câteva minute.

Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului un alt cutremur s-a înregistrat în această seară. Seismul s-a produs în Oltenia, Gorj, și a avut loc la ora locală 19:39. Cutremurul a înregistrat o magnitudine de 2.4 grade și a avut loc la adâncimea de 15 km. Seismul s-a produs în apropiere de următoarele orașe: 20km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 93km E de Reșița.

De asemenea, un alt cutremur a avut loc în aceeași zonă, la ora locală 17:17. Acesta a înregistrat o magnitudine de 2,6 și a avut loc la o adâncime de 12 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 93km E de Reșița.

Al treilea cutremur din zona Olteniei a avut loc la ora locală 16:20, la doar câteva minute după cutremurul cel mare. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a înregistrat o magnitudine 2.0 și a avut loc la o adâncime de 17km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km NV de Târgu Jiu, 67km S de Hunedoara, 67km NE de Drobeta-Turnu Severin, 81km S de Deva, 95km E de Reșița.

(CITEȘTE ȘI: CUTREMUR ÎN OLTENIA, ÎN SEARA ACEASTA. CEI 4 PAȘI PE CARE SĂ ÎI URMEZI, ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI SEISM MAJOR)

Oltenia, zguduită de un cutremur puternic

Tot astăzi, Oltenia a fost zguduită de un cutremur ceva mai puternic. Acestea a fost resimțit din plin de către oameni. Seismul a avut loc la ora locală 16:02 și a înregistrat o magnitudine de 4,9. Acesta a avut loc la o adâncime de 15 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 18km V de Târgu Jiu, 61km NE de Drobeta-Turnu Severin, 73km S de Hunedoara, 88km S de Deva, 95km E de Reșița.

Gheorghe Mărmureanu, fostul președinte al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a avertizat că valul de cutremure din Oltenia, produse în ultimul timp, are șanse mari de a migra către alte zone din România și să genereze un cutremur mare.

„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.

Apoi, nu este exclus să migreze, acest roi de cutremure, spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

(VEZI ȘI: CE S-AR ÎNTÂMPLA ÎN BUCUREȘTI ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR DE 7,5 GRADE. CÂȚI OAMENI AR MURI!)