Noaptea trecută, sudul și estul Spaniei au fost inundate de ploi torențiale. Vremea extrem de rea a reușit să smulgă poduri și să măture orașe întregi, iar zeci de persoane și-au pierdut viața. Acesta este un semnal de alarmă pentru ceea ce ar putea urma să se întâmple în restul Europei. Iată ce trebuie să știi!
Utilizarea combustibililor fosili influențează deformarea ambelor extreme ale ciclului apei: temperaturile ridicate intensifică evaporarea, ceea ce duce la secetă și lipsă de apă pentru oameni și plante, în timp ce aerul mai cald poate reține mai multă umezeală, crescând riscul de ploi torențiale și inundații, explică specialiștii în climatologie.
„Și în cazul acestei regiuni din Spania am avut la începutul anului o secetă foarte puternică, așa cum și noi am avut secetă puternică în estul României, ca apoi să-ți vină astfel de situații cu precipitații foarte abundente. Și aici avem fondul încălzirii globale, clar, fond al încălzirii globale care determină răspunsuri locale de acest tip. Răspunsuri locale, care țin însă și de factori precum urbanizarea, relieful, cum negospodărim local nu este obișnuit ca intensitate, chiar dacă anotimpul este al furtunilor, al ciclonilor mediteraneeni, dar intensitatea clar depășește cu mult ceea ce ar fi obișnuit și avem o statistică modificată, pentru că, vedeți, nu doar acolo se întâmplă astfel de lucruri. Peste tot în lume crește până la urmă intensitatea unor fenomene extreme, precum cicloni mediteraneeni, dar și în cazul ciclonilor tropicali, uraganele sunt mult mai intense și provoacă, evident, pagube mult mai mari.”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, potrivit Digi24.
CITEȘTE ȘI: Mărturia românilor prinși în potopul din Valencia. Cum s-au adăpostit
Locuitorii din Chiva, un mic oraș aflat la marginea Valenciei, se confruntă cu un viitor tot mai dificil, pe măsură ce seceta se intensifică odată cu încălzirea globală și uscarea accentuată a Spaniei. Totuși, marți, aceștia au fost surprinși de precipitații extreme, echivalente cu o cantitate anuală de ploaie căzută în doar câteva ore.
„Secetele și inundațiile sunt cele două fețe ale aceleiași monede privind schimbările climatice. Asta înseamnă mai multă energie, mai mulți vapori de apă, mai multă instabilitate – toate ingredientele alimentează furtunile terifiante atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile”, a spus Stefano Materia, climatolog italian, la Barcelona Supercomputing Center, potrivit The Guardian.
Spania, alături de Portugalia, Italia și Grecia, resimt deja intens ceea ce experții în climă numesc riscuri compuse și efecte în lanț. Valurile de căldură transformă pădurile în zone extrem de vulnerabile la incendii, declanșând focuri devastatoare care învăluie orașele în fum. Seceta usucă terenurile, împiedicând solul să absoarbă eficient apa în cazul ploilor torențiale. Rezervele limitate de apă, care au forțat orașe precum Barcelona să impună restricții de urgență, lasă fermele și afacerile cu o protecție financiară redusă pentru a face față următoarelor crize.
Cercetătorii avertizează că fenomenele meteorologice extreme care afectează Spania și țările învecinate sunt un semn al provocărilor care ar putea cuprinde în curând restul Europei. Un sondaj Eurobarometru din luna mai a stabilit faptul că 61% dintre spanioli sunt „în totalitate de acord” că problemele de mediu le influențează direct viața de zi cu zi, un procent aproape dublu față de media UE, depășit doar de Malta și Cipru. În contrast, în țările nord-europene, o proporție mai mare a populației „tinde să fie de acord” cu această afirmație, potrivit Digi 24.
Ploaia violentă din Spania a avut loc la doar o lună după ce inundații mortale au lovit Europa centrală, vestul Africii și Asia de sud-est și cu două săptămâni înainte ca diplomații să se întâlnească pentru summitul climatic Cop29 al ONU din Azerbaidjan.
„Consecințele tragice ale acestui eveniment arată că avem un drum lung de parcurs. Oamenii nu ar trebui să moară din cauza acestor tipuri de evenimente meteorologice prognozate în țările în care au resursele pentru a face mai mult.”, a spus Liz Stephens, om de știință, la Universitatea din Reading.
CITEȘTE ȘI: Dezastru în Valencia! 13 români au fost dați dispăruți, 60 de persoane au murit