Clima o ia razna! A nins în Africa de Sud! Primele imagini cu animalele suprinse de zăpadă (video + foto)

Publicat: 14/09/2018 | 13:35

Clima o ia razna la propriu, nu mai este nicio îndoială. În Africa de Sud, spre surprinderea tuturor, a nins. Și nu a fost vorba doar despre câțiva fulgi. Fotografiile care au apărut pe lnstagram au uluit privitorii. Iată primele imagini cu zebrele și elefanții acoperiți de zăpadă. Experții au dezvăluit că aceste schimbări  sunt urmarea logică a încălzirii globale. Fenomenul înregistrat acum în Africa de Sud a fost uluitor, însă el nu este și nu va fi singular. Astfel de ”anomalii meteorologice” vor apărea din ce în ce mai des.

Oamenii au trăit un adevărat șoc, într-adevăr, numai că animalele au fost cele mai surprinse. Ele au fost bulversate din cauza zăpezii abundente, fiind obișnuite cu o vreme caniculară, situată exact la polul opus. Iar imaginile sunt sugestive. Și mult mai impresionante decât toate întrebările retorice puse în diferite comisii, cu ocazia conferințelor pe tema mediului.

Fotografiile care au fost postate pe Instagram par aproape ireale. Cu toate acestea, ninsoarea ca în povești a căzut exact acolo unde mulți nu se așteptau – în Africa de Sud. Planeta trage încă un semnal de alarmă, însă nu se știe dacă el va fi luat în seamă de cineva. Oamenii continuă să agreseze mediul în care trăiesc, iar consecințele pe termen mediu și lung sunt incalculabile.

Clima o ia razna și totul poate avea urmări nefaste

În urmă cu doi ani de zile, Sahara a fost acoperită și ea de un strat de zăpadă. Toată lumea a fost uimită să vadă zăpadă în deșert. Este un fenomen extrem de rar. Zăpada a rămas timp de aproximativ o zi, topindu-se încet.

Temperaturile din ce în ce mai crescute din zona arctică au încetinit circulația curenților de aer, astfel că fronturile de presiune ridicată sau scăzută rămân blocate, iar vremea nu se mai poate regla singură.

Ce spun specialiștii despre astfel de fenomene

”Vara asta am remarcat o intensitate foarte ridicată a valurilor de caniculă, iar îngrijorător e că acestea vor continua și de-acum încolo”, arată Dim Coumou, unul dintre coautori, de la Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Blocajele curenților de aer vor duce la apariția unor extreme ale extremelorzilele însorite se vor transforma în perioade caniculare, secetă în incendii de vegetație, iar ploile se vor transforma în inundații.

O cauză a slăbirii curenților este alterarea diferențelor de temperatură dintre zona arctică și Ecuator, ca rezultat a gazelor de seră emise de omenire. Nordul planetei se încălzește de 2-4 ori mai rapid decât restul planetei, astfel că există o scădere a diferenței temperaturilor față de cele din zona mediană. Pe măsură ce diferența scade, vânturile au dificultăți din ce în ce mai mari când trebuie să acumuleze energie pentru a se deplasa prin diverse sisteme de presiune din varii regiuni.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Mra8ZGLeYAM