În ciuda temperaturilor de afară care sunt încă destul de ridicate, sezonul rece a venit. Așa că printre șoferii români a apărut clasica întrebare: când trebuie trecut la anvelopele de iarnă. În ultima perioadă a circulat informația potrivit căreia românii riscă amenzi considerabile dacă nu au montate anvelopele de iarnă la data de 1 noiembrie. Iar acum, Registrul Auto Român (RAR) vine în ajutorul șoferilor și face câteva precizări clare în legătură cu acest subiect.
Pentru a spulbera orice urmă de dubiu, RAR a venit în întâmpinarea șoferilor care își fac griji în ceea ce privește trecerea la anvelopele de iarnă. Astfel, mitul potrivit căruia 1 noiembrie ar fi data limită pentru montarea acestora a fost spulberat. De asemenea, RAR a făcut câteva precizări esențiale și în ceea ce privește anvelopele „all seasons”.
(CITEȘTE ȘI: AMENDĂ DE 5.000 DE LEI PENTRU TOȚI ȘOFERII CARE COMIT ACEASTĂ GREȘEALĂ. MULȚI ROMÂNI O FAC ȘI CRED CĂ ESTE LEGAL!)
Într-o postare pe Facebook, RAR a precizat clar că nu există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă. Obligativitatea survine doar atunci când circulația are loc pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
De asemenea, RAR a precizat că toate anvelopele marcate cu literele M și S (care înseamnă noroi și zăpadă – mud and snow) sub forma M+S, M.S. sau M&S, corespund cerințelor de utilizare în condiții de iarnă stipulate în legislația rutieră națională.
„Informare oficială despre anvelopele de iarnă Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.
Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutier”, a transmis RAR.
Mai mult, RAR a mai avertizat șoferii că în ceea ce privește anvelopele „all seasons”, această denumire este una comercială și nu are corespondent în legislația română.
„Acum, vă explicăm situația în detaliu. Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul.
Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări. Registrul Auto Român precizează că denumirea «all seasons» este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României
Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională. ”, a mai precizat RAR.
De asemenea, RAR a trecut în revistă și lista sancțiunilor pe care le riscă aceia care nu au mașina echipată corespunzător pentru sezonul rece.
„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului. Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, se mai arată în mesajul RAR.