În cursul zilei de luni, 6 februarie, Turcia și Siria au fost lovite de cutremure devastatoare. În urma acestora, mii de persoane au decedat, iar alte zeci de mii au fost rănite. După producerea cutremurelor în zonele respective, au apărut o serie de controverse pe internet, legate de modul în care clădirile pică una câte una. Iată detaliile mai jos, în articol.
În cursul zilei de 6 februarie 2023, Turcia și Siria au fost lovite de cutremure devastatoare. Bilanțul este tragic: peste 7000 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte peste 20.000 au fost rănite. Și la această oră, autoritățile fac tot posibilul să caute printre dărâmături toate victimele.
După producerea cutremurelor în Turcia și Siria, au apărut o serie de controverse pe internet. Acestea sunt legate de modul în care clădirile se surpă și cad, bucată cu bucată, pe străzi. Mai cu seamă, clădirile par a fi „retezate” sau „dinamitate”, pentru că prăbușirea are loc pe linie verticală.
În cadrul unei emisiuni de la Antena 3 CNN s-a discutat despre modul în care clădirile se prăbușesc, după cutremur. Pare că cineva „i-a tăiat baza de susținere, fundația”, de parcă s-ar fi utilizat o „explozie controlată”. Clădirile care s-au prăbușit nu au fost construite pe o structură de rezistență.
Pe de altă parte, Sorin Chiriță, fost city-manager al Capitalei, a spus faptul că există o situație atipică în cazul clădirilor prăbușite în Turcia: „Dacă vă uitați la cutremurul din ’77 din București, practic normativele de atunci erau mai bune decât ceea ce s-a construit în Turcia. Aproape toate blocurile care au căzut atunci, s-au înclinat. Practic nu au căzut ca la o explozie. Nu există așa ceva, să se reteze practic tot ce înseamnă structură de rezistență. Așa sunt dinamitate clădirile, dar controlat, în momentul în care vrei să le dărâmi, nu în cazul unui cutremur. Deci, situația asta este atipică, să cadă astfel un imobil”.
Vezi și POVESTE TRAGICĂ! O FEMEIE A NĂSCUT SUB RUINELE DIN SIRIA. „L-A PROTEJAT PE CEL MIC CU PROPRIUL TRUP”
Sursă foto: capturi video YouTube – „The Guardian” și „Observator Antena 1”