Te numeri printre cei care adoră gustul ciupercilor pregătite la grătar, în salate sau mâncăruri? Totuși, nu uita atunci când te aventurezi în păduri ca să le culegi sau când mergi la piață să mai verifici o dată care specii sunt comestibile și care sunt cele otrăvitoare. Din nefericire, pentru cea mai mică greșeală, poți plăti cu propria viață.
Citește și: S-a descoperit leacul pentru cancer!
Dacă preferi să cumperi ciuperci din piață, de la țărani sau să le aduni din mediul lor natural, atunci trebuie să știi foarte bine criteriile prin care poți deosebi ciupercile otrăvitoare de cele comestibile. Nu sunt deloc puține cazurile de intoxicație cu ciuperci, care este foarte greu de tratat şi, deseori, este chiar fatală. În rândurile de mai jos, sunt prezentate câteva trucuri care te ajută să deosebești ciupercile otrăvitoare de cele pe care le poți mânca fără griji.
Ciupercile otrăvitoare sunt viu colorate, au un miros puternic, înțepător și pete cu o formă ciudată pe suprafața pălăriei.
Specialiștii recomandă următorul test atunci când vrem să aflăm dacă am cules ciuperci comestibile: ca să aflăm toxicitatea ciupercilor, putem fierbe împreună cu acestea o lingură de argint. Dacă aceasta se înnegrește, atunci înseamnă că ciupercile sunt otrăvitoare.
Citește și: Dieta Rina. Rețete și meniul zilnic
Acest test este practicat din cele mai vechi timpuri, dar, oamenii de știință sunt de părere că nu ar trebui să ne bazăm pe el, pentru că există șansa ca acesta să ofere un rezultat departe de realitate.
1. Printre cele mai periculoase ciuperci se numără buretele pestriţ sau muscariţa (Amanita muscaria), potrivit publicației Lumina. Pălăria acestui soi este ca un clopot bombat, de culoare roşie, cu scame albe. Intoxicaţia cu această ciupercă produce simptome similare beţiei şi sau pierderea cunoştinţei. Potrivit specialiștilor, “Pălăria Șarpelui”, așa cum mai este numită ciuperca otrăvitoare din imaginea de mai jos conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.
2. Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile, în special cu ciupercă de bălegar –Psalliota campestris. Ciuperca albă otrăvitoare nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.
3. O altă specie otrăvitoare este buretele pestriț, numit și buretele panterei (Amanita pantherina). Suprafaţa pălăriei este de culoare brun deschis sau cenuşiu, are solzi albi şi este lipicioasă. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.
4. Ciuperca Cortinarius gentilis, cunoscută în popor sub denumirea “Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.
5. Buretele viperei (Amanita phalloides) – se numără printre ciupercile letale. Ea conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.
6. Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.
7. Gheba de brad are un aspect comun și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.
8. O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.
În videoclipul de mai jos, vei putea afla care sunt cele mai otrăvitoare ciuperci din țara noastră.