Ciorba rădăuțeană. Rețetă, mod de preparare și ce ingrediente trebuie să folosești
Ciorba rădăuțeană a devenit rapid una dintre cele mai apreciate preparate culinare românești, mai ales când s-a descoperit că este un înlocuitor ideal pentru ciorba de burtă. Deși poate părea greu de făcut, rețeta este una foarte simplă și nu implică prea multe cunoștințe în gastronomie.
Cea care a creat pentru prima dată ciorba rădăuțeană a fost Cornelia Dumitrescu, o bucătăreasă de excepție care a lucrat în restaurantul „Nordic” din Rădăuți. La bază, preparatul culinar conținea carne de curcan, însă, în timp, gospodinele au optat pentru carnea de pui. Legumele au și ele rolul lor foarte bine definit, dând un gust de-a dreptul senzațional ciorbei.
VEZI ȘI: REȚETA DE MUSACA CU VINETE A LUI JOSEPH HADAD. CARE ESTE INGREDIENTUL SPECIAL AL BUCĂTARULUI
Care este rețeta pentru ciorba rădăuțeană
Ingrediente pentru ciorba rădăuțeană
- 1 kg pulpe și piept de pui
- 2 rădăcini pătrunjel
- 100 g rădăcină țelină
- 2 rădăcini păstârnac
- 2-3 morcovi medii
- 1 praz
- 2-3 cepe
- 250 ml smântână fermentată
- 2 gălbenușuri
- 1 ardei roșu
- 4 litri apă
- oțet după gust (cca 50 ml)
- sare
- usturoi
CITEȘTE ȘI: REȚETA SPECIALĂ A LUI JOSEPH HADAD. CUM PREGĂTEȘTE BUCĂTARUL CEI MAI BUNI CARTOFI DULCI
Modul de preparare al ciorbei rădăuțene
Pentru a prepara ciorba rădăuțeană trebuie să tăiați în bucățele cât mai mici carnea de pui (pulpele și pieptul) și să o puneți la fiert. După ce v-ați asigurat că ați adunat toată spuma, adăugați rădăcina de pătrunjel, țelina, morcovii, păstârnacul, ceapa, ardeiul și prazul, toate tăiate în cubulețe mici. Lăsați la foc mic pe aragaz în jur de 60 de minute sau până vedeți că toate ingredientele s-au fiert.
Între timp, asigurați-vă că ați pregătit liezonul, o compoziție care se adaugă ciorbelor în general. Astfel, amestecați cele două gălbenușuri de ou cu smântâna, sarea, usturoiul pisat și câteva linguri de ciorbă. După ce obțineți o compoziție omogenă, puteți să o turnați în oala în care ați pregătit de la început ciorba. O mai puteți lăsa pe foc în jur de 5 minute, apoi o puteți servi cu oțet (cine dorește) sau cu pătrunjel uscat pe deasupra.
Este important să știți faptul că ciorba rădăuțeană nu se acrește absolut deloc. În cazul în care se adaugă borș, sare de lămâie sau chiar zeama de la o lămâie, aceasta s-ar putea brânzi sau ar putea avea un gust de-a dreptul neplăcut.