Ciolacu: „Mi se pare INCORECT că unele persoane cumulează pensie de parlamentar, de judecător. Nu e sănătos pentru societate”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri, potrivit GÂNDUL.RO, că nu i se pare normal ca unele persoane să cumuleze venituri din pensie și salariu mai mari de 20.000 de lei. În prezent, la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante care vizează veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării.
„Mi se pare incorect să ai o pensie de peste 20.000 de lei. Ai ieșit la pensie la 45 de ani, în maturitatea profesională, să te angajezi la stat și să ai venituri din salariu cumulat cu pensia. Iese o sumă mai mare ca veniturile președintelui. De aceea mi se pare corect să ridicăm această problemă. Eu am ridicat această problemă. Mi se pare incorect că acum unele persoane cumulează pensie de parlamentar, de judecător… nu e sănătos pentru societate. Vedem latura constituțională dacă putem să interzicem dreptul la muncă (stat sau privat), dacă nu să avem o surpraimpozitare. E normal să întorci societății. Eu vorbesc de cumul”, a declarat miercuri președintele PSD, Marcel Ciolacu, după ce jurnaliștii au cerut precizări cu privire la discuțiile din coaliție.
Discuțiile din coaliție
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.
Ciolacu a fost întrebat ce a decis coaliţia în legătură cu veniturile mari de la stat şi cumulul de pensii şi salarii în sistemul bugetar.
„Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensii și ești și portar la primărie, eu nu pot lua pensia acelui om. Vorbim de cumul de salariu și pensie specială. Dacă prin acel cumul depășești salariul președintelui, de 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului.
În lege nu îi poți trece doar pe cei care au componentă specială. Abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu dubla impozitare. Ministerul de Finanțe ne va spune câte persoane depășesc salariul președintelui.
Zona de privat nu a fost discutată. Este vorba doar de veniturile de la statul român. Avem discuțiile cu autoritățile de reglementare, care au niște venituri substanțiale, decise la nivel european, la ANCOM, la ASF, la ANRE.
Vorbim de pensii și venituri cumulate, pentru că nu poți impozita pensiile”, a spus Marcel Ciolacu, marți, la Parlament, despre discuţiile din coaliţei.