Ciocolata de casă. Află toate secretele din spatele rețetei folosite de mămici
Iată rețeta pentru ciocolată de casă pe care o poți prepara în doar 10-15 minute.
Ingredinete:
270 g lapte praf
180 g zahăr
120 g unt
100 ml apă
50g de cacao
Alune, nuci sau stafide – opțional – după gust
Modul de preparare:
Amestecați laptele praf cu cantitatea de cacao din rețetă, până când se omogenizează. Puneți la fiert apa, în care adăugați zahărul, pentru a obține un sirop; compoziția rezultată trebuie ținută pe foc aproximativ 6 minute de la momentul în care a început să fiarbă; vă veți da seama că a ajuns la consistența potrivită în momentul în care se va forma un sirop mai gros; acum este momentul potrivit să adăugați untul și să amestecați bine până când untul se va topi.
Turnați siropul cu unt peste amestecul de lapte praf și cacao. Tot acum puteți adăuga, după gust, alunele, nucile sau stafidele – aveți grijă însă ca alunele și nucile să fie suficient de bine mărunțite. Mixați bine compoziția până când se omogenizează.
Puneți compoziția într-o tavă. Nivelați frumos deasupra. Pentru a se întări, puneți ciocolata de casa la rece pentru câteva ore. Citește și: Sarmale de Crăciun. 10 rețete de sarmale delicioase
Cum a apărut ciocolata de casă
Până să ajungă la forma pe care o cunoaștem noi astăzi, ciocolata de casă a parcurs un drum lung. Cunoscută de mii de ani în America de Sud (sub forma naturală a boabelor de cacao, din care se prepară o băutură amară, similară cafelei, delicatesă rezervată doar persoanelor de rang înalt), ciocolata a pătruns în Europa mult mai recent, în secolul al XVI-lea, odată cu descoperirea Americilor.
La început nu a avut prea mare succes în Europa, dar spaniolii au înțeles că preparatul trebuie îndulcit și îmbogățit cu diferite arome (vanilie, scorțișoară) și, mai ales, că trebuie servit fierbinte. Astfel au creat prima rețetă de ciocolată caldă. A fost ținută secretă timp de un secol față de restul Europei.
Încă nu descoperiseră metoda de solidificare a ciocolatei, astfel că aceasta a rămas pentru mult timp în varianta lichidă. Adevarată revoluție în materie de ciocolată a avut loc abia în secolul al XIX-lea , când s-au petrecut două schimbări esențiale: descoperirea metodei de solidificare și adăugarea laptelui. Din acel moment ciocolata a început să fie cunoscută tuturor, nu numai aristocrației. Citește și: Negresă de post. 5 rețete simple
Astăzi există nenumărate sortimente de ciocolată, de la cele clasice (neagră sau cu lapte) la cele mai excentrice și mai neconvenționale (ciocolata cu piper, ardei, levănțica etc).