Toata lumea stie ca ciocolata face oamenii mai fericiti, insa proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii o fac un produs care ajuta si inima si moralul, informeaza Le Monde.
Cardiologii europeni care s-au reunit saptamana aceasta la Villepinte, la congresul Societatii Europene de Cardiologie, au ajuns la o concluzie care ii va bucura pe consumatorii de cacao: consumul regulat de ciocolata reduce cu o treime riscul de maladii cardiovasculare.
Doctorul Oscar Franco si echipa sa de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au realizat sapte studii pe 100.000 de participanti, impartiti in functie de gradul de consum de ciocolata. In cinci studii „cele mai inalte niveluri de consum de ciocolata au fost asociate cu o reducere de 37 la suta a numarului de maladii cardiace si cu o reducere de 29 la suta a riscului de accident vascular cerebral (AVC), in raport cu marjele calculate pentru persoanele cu un consum normal de ciocolata”.
Cu toate acestea, medicii recomanda consumul moderat de ciocolata, deoarece excesul ar duce la cresterea in greutate si la cresterea riscului de diabet. Pentru a evita aceste efecte secundare, cercetatorii recomanda crearea unor sortimente de ciocolata cu mai putine grasimi si mai putin zahar. Totusi, nimeni nu stie care este cantitatea ideala pe care ar trebui sa o consume o persoana pentru a evita riscul de boala cardiaca sau AVC.
Un stil de viata si un regim alimentar echilibrat raman cele mai bune mijloace de prevenire a bolilor cardiace care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vor fi responsabile pentru decesul a 23,6 milioane de persoane, in 2030, cu sase milioane mai mult decat in prezent. Potrivit expertilor, simtul umorului, evitarea stresului si practicarea unor sporturi precum pedalatul sau alergatul sunt de asemenea factori importanti care duc la micsorarea riscului de boala cardiaca.