Cine sunt românii care vor plăti impozit de 70% începând de lunile următoare. ANAF-ul îi va taxa dur la portofel
Noi măsuri fiscale au stârnit vâlvă printre români! Guvernul își dorește un impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate. Este doar una dintre prevederile care fac parte din inițiativa luată de șefii statului. Ministrul Finanțelor propune ca această măsură să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie 2024.
Guvernul a pus gând rău unei categorii de români! Asta pentru că odată cu noile măsuri fiscale este prevăzut și un impozit uriaș de 70% pentru persoanele care nu și-au declarat veniturile. Proiectul de lege a fost făcut public de către Ministerul Finanțelor. De la 1 iulie 2024 a fost propusă această măsură legislativă de către Ministerul Finanțelor.
Urmează să fie modificată cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită. Pentru asta se va introduce cota de 70% pentru veniturile nedeclarate, ca drept măsură pentru a arăta consolidarea disciplinei financiare și fiscale.
Conform informațiilor furnizate în spațiul public de către Ministerul Finanțelor, toți cei care au veniturile nedeclarate și se tem de acest impozit, își pot declara veniturile până când legea va intra în vigoare.
„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.
S-a introdus și taxa pe lux
Taxa pe lux a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și vizează o categorie de români. Toți cei care dețin mașini scumpe și proprietăți de lux trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar să plătească o nouă taxă la ANAF. Această taxă se va aplica astfel:
-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (aproximativ 500.000 de euro);
– persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (circa 75.000 de euro).