Experții care cercetează modul în care oamenii din ”zonele albastre” ale Pământului trăiesc mai mult și au un stil de viață mai sănătos au dezvăluit un super-aliment pe care oricine îl poate include în dieta zilnică. Câteva regiuni selecte din ”zonele albastre” sunt răspândite în întreaga lume, iar oamenii de știință au încercat să descopere de ce cei care locuiesc în ele se bucură de o viață mai lungă și mai fructuoasă în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea personală.
Una dintre aceste zone este insula italiană Sardinia, unde, în 2012, familia Mellis din orașul Perdasdefogu a fost încoronată de Cartea recordurilor – Guninness Worl Record Book – drept cea mai în vârstă familie din lume – cu o vârstă totală de 818 ani. Conform documentarului ”Secrets of the Blue Zones” lansat în 2023 pe Netflix, cercetătorul Dan Buettner a descoperit că a existat o tendință comună în toate dietele pe care locuitorii din ”zonele albastre” o au.
Același lucru se poate spune și despre insula japoneză Okinawa, care este o altă regiune dintre cele șase așa-numite ”zone albastre” în care oamenii trăiesc mult. Aici, conform cercetărilor științifice, localnicii au de 10 ori mai multe șanse să trăiască până la 100 de ani decât media cetățenilor americani. Singurul aliment pentru un intestin sănătos, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: ”Mâncați pentru efectul lui postbiotic”
Cei care locuiesc aici spun că o parte din motivul bunăstării lor are de-a face foarte mult cu timpul petrecut în familie, în natură, grădinăritul și limitarea consumului de calorii. Dar, pe lângă toate acestea, un anumit aliment ar putea fi cheia sănătății lor generale.
Ca și în cazul Sardiniei, cercetătorul Dan Buettner a studiat și stilul de viață al locuitorilor din Okinawa. Acesta a ajuns la conluzia că dieta oamenilor de aici este bogată în alimente făcute din soia, cum ar fi tofu și supa miso.
„Flavonoidele din tofu pot ajuta la protejarea inimii și la protejarea împotriva cancerului de sân. Alimentele fermentate din soia contribuie la o ecologie intestinală sănătoasă și oferă beneficii nutriționale și mai bune.”, spune cercetătorul Dan Buettner.
Potrivit nutriționiștilor, soia este bogată în grăsimi nesaturate și poate fi asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Populațiile care consumă cantități mari de soia, precum cele din Okinawa, tind să aibă rate mai scăzute de probleme cardiace. Cum slăbești rapid după sărbători, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic. Dieta care te scapă de 15 kg
Potrivit nutriționistului britanic Helen Belle, secretul constă în prepararea soiei într-un mod cât mai sănătos, fermentarea fiind o modalitate importantă de a-i spori calitatea nutrițională.
”Recomand Recomand întotdeauna să încercați o varietate de produse din soia, cum ar fi tofu, edamame și lapte de soia, pentru a vă potrivi gustului și obiectivelor de sănătate. Experimentarea cu diferite metode de gătit, cum ar fi aburirea sau prăjirea, poate menține mesele interesante”, a spus nutriționistul.