ÎPS Pimen a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București după ce starea sa s-a agravat din cauza infecției cu noul coronavirus, iar medicii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-i salva viața.
Însă, la un moment dat, s-au declarat neputincioși, iar Sfinția Sa a fost răpus de ”virusul ucigaș”. A murit pe 20 mai, avea 90 de ani și a fost înmormântat acolo unde își dorise și unde pregătise, din timp, toate cele necesare pentru trecerea în veșnicie.
“Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, spunea ÎPS Pimen.
8 bărbați – îmbrăcați în costume de protecție – au dus sicriul către locul de veci. Toți cei care au participat la înmormântare au crezut că este vorba despre opt militari de la Regimentul 30 de Gardă Mihai Viteazul, din București. (CITEȘTE ȘI: RAED ARAFAT EXPLICĂ MOTIVUL PENTRU CARE ÎPS PIMEN A FOST ÎNMORMÂNTAT CU PESTE O MIE DE OAMENI. “ESTE SOLICITATAREA PERSONALĂ A…”)
Însă adevărul era cu totul altul. Cei opt bărbați sunt șase preoți și doi angajați de la o firmă de pompe funebre.
Preoții au primit misiunea de a purta trupul ierarhului lor, pe umeri, spre locul de vecin din cimitirul Mănăstirii Sihăstria Putnei.
”Dumnezeu a îngăduit sa fiu aproape de IPS Pimen, ierarhul iubit al Bucovinei pe ultimul său drum! Dumnezeu sa-L odihnească în pace cu drepții!! Am avut sufletele pline de bucurie pentru că am fost alături de IPS Părinte Pimen până la capătul drumului și, parcă, deși povara aceasta a părut grea pentru unii din pricina căldurii adunate în interiorul acelor combinezoane destul de incomode, mărturisesc că simțeam o stare de mângâiere, aveam un sentiment de împlinire pentru că noi, preoții, am fost cei aleși să trăim acest moment istoric, făcând ascultare cu mare bucurie de IPS Părinte Teofan și de PS Părinte Damaschin, care au rânduit acest lucru. Am simțit că purtăm pe umerii noștri, parcă, toată Bucovina”, a precizat părintele Bogdan Cojoleancă, unul dintre cei care a purtat sicriul pe umeri, potrivit evz.ro.
Ceilalți cinci preoți care au purtat pe umeri sicriul lui ÎPS Pimen sunt, potrivit aceleiași surse, preotul Nicolae Cârdei (Parohia Arbore), preotul Constantin Bobu (Parohia Ipotești), preotul Adrian Isache (Parohia Salcea), preotul Ștefan Mihalcea (Parohia Sasca Nouă) și preotul Mihai Cobziuc (Parohia Dărmănești). (VEZI ȘI AICI: ȚARA CARE AR PUTEA SĂ ÎNCEAPĂ TESTAREA PENTRU COVID-19 PENTRU ÎNTREAGA SA POPULAŢIE ADULTĂ)