Cine sunt acum proprietarii castelului Bran. Se mai poate vizita castelul lui Dracula?
Castelul Bran aparţine, din mai 2009, lui Dominic de Habsburg. Atunci, castelul a trecut în proprietatea familiei Habsburg după ce timp de trei ani a fost lăsat în administrarea Ministerului Culturii. Pe lângă arhiduce, castelul aparţine şi surorilor sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, Familia de Habsburg administrează Castelul Bran prin Compania de Administrare a Domeniului Bran, ai cărei acţionari majoritari sunt Dominic de Habsburg şi surorile sale, a precizat avocatul proprietarilor. După ce Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. A fost reamenajat şi parcul, unde au fost plantaţi şi pomi fructiferi, pentru a-i da o înfăţişare cât mai apropiată de cea de dinainte de naţionalizarea din perioada comunistă.
Proprietarii au amenajat şi un apartament, în turnul rotund, pentru cei care doresc să petreacă o noapte la castel. Turnul rotund al castelului a avut această destinaţie şi în perioada interbelică şi nu a fost inclus ulterior în circuitul de vizitare. A fost renovată şi casa administratorului, unde funcţionează un magazin de suveniruri, şi casa de ceai, care are destinaţia de wine lounge de lux, dar şi corpul castelului, întrucât a fost necesară refacerea tencuielii exterioare, a acoperişului, precum şi a pavajului din curtea interioară.
Castelul Bran a fost retrocedat în 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg, dar a rămas în administrarea statului român, prin Ministerul Culturii, pentru încă trei ani. De la retrocedare, statul a trebuit să plătească chirie.