Cercetătorii în domeniul securității consideră că un grup de dezinformare, cu sediul în Rusia, a contribuit la teoriile conspiraționale cu privire la starea de sănătate a lui Kate Middleton.
Guvernul este îngrijorat de faptul că adversarii Marii Britanii alimentează în mod deliberat dezinformarea despre Prințesa de Wales pentru a ,,destabiliza națiunea”. Absența lui Kate din ochii publicului, după operația planificată în ianuarie, a devenit o sursă de zvonuri online, speculații și teorii ale conspirației, până când prințesa a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer, într-un mesaj video extrem de emoționant.
Prințesa, în vârstă de 42 de ani, a spus că trebuie să se recupereze după o intervenție chirurgicală înainte de a putea începe ,,chimioterapia preventivă”, așa cum a sfătuit echipa medicală, iar această veste este o altă lovitură crudă pentru familia regală, regele Charles al III-lea și viitoarea regină, luptând amândoi cu cancerul.
În timp ce mesajul video al lui Kate a fost întâmpinat cu o revărsare de simpatie publică, conspirații nefondate au continuat să circule atât despre veridicitatea anunțului prințesei, cât și despre cancerul în sine, comentatorii online punând la îndoială eficacitatea chimioterapiei sau dând vina pe vaccinurile Covid-19. Există acum îngrijorări tot mai mari în rândul oficialilor de la Whitehall, cu privire la posibila implicare a adversarilor de stat, precum China, Rusia și Iran, în creșterea teoriilor conspiraționale pe rețelele de socializare din jurul sănătății prințesei, a raportat The Telegraph.
,,O parte din modul de operare al statelor ostile este de a destabiliza lucrurile – fie că este vorba de subminarea legitimității alegerilor noastre sau a altor instituții”, a declarat o sursă anonimă de la Whitehall, conform The Independent.
Martin Innes, directorul Institutului de inovare în domeniul securității, criminalității și al informațiilor de la Universitatea Cardiff, spune că cercetătorii săi au descoperit încercări sistematice de a intensifica și mai mult valul de zvonuri despre prințesă, hashtag-urile regale fiind partajate de miliarde de ori pe o serie de platforme de socializare.
Profesorul Innes a identificat un grup de dezinformare rusesc implicat în această acțiune. Nu este o entitate de stat, dar are legătură cu persoane care au fost sancționate recent în Statele Unite pentru afirmații potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o „campanie de influență malignă” care a răspândit știri false.
„Mesajele lor în jurul lui Kate par să fie înfășurate în campaniile lor în curs de desfășurare pentru a ataca reputația Franței, pentru a promova integritatea alegerilor rusești și pentru a denigra Ucraina ca parte a unui efort de război mai larg”, spune profesorul Innes.
Multe dintre conturile care răspândesc teoriile conspirației despre prințesa Kate au fost create recent în această lună, spune profesorul Innes. Acestea se hrăneau dintr-un așa-numit cont „maestru”, care în acest caz avea un nume care era o versiune a lui „master„. Fraze identice – cum ar fi „De ce vor aceste mari canale media să ne facă să credem că aceștia sunt Kate și William?” – au fost transmise de mai multe conturi.
Cercetătorii de la Cardiff vorbesc și despre un site de știri false legat de Rusia, dar care publică în limba engleză un flux de povești macabre și bizare despre Catherine.
FOTO: captură ecran YouTube