Dacă Vladimir Putin va fi operat, președinte interimar ar urma să devină Nikolai Patrushev, un politician rus, ofițer de securitate și ofițer de informații. A ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care este principala organizație succesoare a KGB-ului sovietic (cu excepția informațiilor externe), din 1999 până în 2008, și este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008. Patrushev face parte din cercul interior al lui Vladimir Putin. Începând cu februarie 2022, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Patrushev, în urma invaziei ruse a Ucrainei. Liderul de la Kremlin ar urma să fie supus unei intervenții chirurgicale, potrivit zvonurilor din ultima vreme, care menționează că acesta ar suferi de cancer, se arată într-un documentar realizat de Gândul.
Într-o postare pe Facebook, analistul Sorin Ioniță avertizează că, în cazul în care această variantă se confirmă și Patrushev va prelua atribuțiile de președinte al Rusiei, va fi mai rău: „Dacă zvonul de azi se confirmă şi Putin va fi incapacitat câteva zile pentru operaţie chirurgicală, iar în locul lui rămâne Nikolai Patruşev, va fi mai rău, nu mai bine. Faţă de Patruşev, Putin trece drept oarecum mai moderat. Ăsta e adevăratul dr. Strangelove.”
Nikolai Patrushev este apărătorul înverșunat al războiului din Ucraina. În data de 21 februarie, atunci când Vladimir Putin a convocat Consiliul de securitate, majoritatea membrilor erau speriați. Unul dintre ei, însă a ieșit în evident prin bunădispoziție: Nikolai Patrushev. Acesta a afirmat că susține acțiunea Rusiei și că țara lor trebuie să meargă până la capăt. Secretarul Consiliului de securitate rus face parte din super-șoimi.
Asta înseamnă că este o persoană care susține poziții agresive sau dure în conflict. Conflictul din Ucraina, spune el, a fost „orchestrat de Statele Unite”. Negocierile nu mai servesc la nimic. „Obiectivul secret al Statelor Unite”, spune Patrushev, „nu este nimic altceva decât prăbuşirea Federaţiei Ruse”. „Nu există deci altă opţiune”.
(CITEȘTE ȘI: LEGĂTURILE NEȘTIUTE ALE LUI PUTIN CU ROMÂNIA. TRECUTUL LIDERULUI DE LA MOSCOVA ESTE ÎNVĂLUIT ÎN MISTER)
Născut în 1951 la Leningrad, azi Sankt Petersburg, Patrușev este fiul unui ofițer al marinei sovietice care a fost și membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. A absolvit Institutul de construcții navale din Leningrad în 1974 și inițial a lucrat ca inginer în biroul de proiectare a construcțiilor navale al Institutului, dar foarte curând după aceea, în 1975, a fost recrutat de KGB.
A urmat cursuri de informații și securitate la Școala KGB din Minsk, iar mai târziu la Școala Superioară a KGB din Moscova. Ulterior, a fost ofițer de securitate KGB în orașul Leningrad și, în cele din urmă, a ajuns să devină șef al unității de combatere a contrabandei și anticorupție a KGB-ului local.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, Patrushev a continuat să lucreze în serviciile de securitate și din 1992 până în 1994 a fost ministru al Securității Republicii Karelia, în timp ce în 1994 a fost adus la Moscova ca șef al Direcției Securității Interne a FSK. În iunie 1995, Patrușev a devenit șef adjunct al Departamentului de Organizare și Inspecție al FSB.
Din mai până în august 1998, a fost șef al Direcției de control a Statului Major Prezidențial; din august până în octombrie, a fost adjunct al șefului Statului Major Prezidențial; în octombrie 1998 a fost numit director adjunct al FSB și șef al Direcției pentru Securitate Economică. În aprilie 1999, a devenit prim-director adjunct al FSB. La 9 august același an, un decret al președintelui Boris Elțîn l-a promovat în funcția de director, înlocuindu-l pe prietenul său apropiat Vladimir Putin. Ancheta publică din Regatul Unit cu privire la otrăvirea în 2006 a denunțătorului FSB Alexander Litvinenko a constatat că „operațiunea FSB de a-l ucide pe domnul Litvinenko a fost probabil aprobată de domnul Patrușev și, de asemenea, de președintele Putin”.
Patrușev a fost figura principală din spatele strategiei de securitate națională actualizată a Rusiei, publicată în mai 2021. Acesta afirmă că Rusia poate folosi „metode forțate” pentru a „dejuca sau preveni acțiunile neprietenoase care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Federației Ruse”.
La sfârșitul lunii ianuarie 2022, în timpul unei vizite pentru a marca aniversarea sfârșitului Asediului Leningradului în timpul celui de -al Doilea Război Mondial , Patrușev a spus: „Nu vrem război. Nu avem deloc nevoie de asta”.
(CITEŞTE ŞI: CE SUNT, DE FAPT, RACHETELE KINJAL, „PUMNALUL” NUCLEAR AL RUSIEI. POT ATINGE ȚINTE AFLATE LA PESTE 2000 DE KILOMETRI)
El a negat acuzațiile conform cărora Rusia intenționează să invadeze Ucraina, descriind afirmațiile ca fiind „complet absurde”.
În aprilie 2022, Patrushev a susținut că „folosindu-și slujitorii de la Kiev, americanii, în încercarea de a suprima Rusia, au decis să creeze un antipod al țării noastre, alegând cu cinism Ucraina pentru aceasta, încercând să împartă în esență un singur popor. Politica Occidentului și a regimului de la Kiev nu poate fi decât dezintegrarea Ucrainei în mai multe state”.
În anul 2008, când Dmitri Medvedev a preluat preşedinţia, Patruşev a fost promovat în Consiliul de securitate rus, unde lucrea ca secretar. În acea vreme, Consiliul de securitate ţinea mai mult de administraţie şi nu avea cu adevărat influenţă asupra politicii. Dar sub conducerea lui Patruşev, Serviciul de securitate a devenit locul care centralizează toate fluxurile de informaţii. În calitate de secretar, Patruşev și-a asumat un rol de director şi de redactor şef: el selecţionează, organizează şi contextualizează informaţiile pentru preşedinte.
(VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)
Într-o mare măsură, el va modela viziunea asupra lumii pe care o are Putin. În opinia multora, Patrushev este omul care l-a convins pe Putin să intre în război. Este cunoscut ca fiind împotriva Statelor Unite ale Americii. În acest sens, a avut numeroase ieșiri la adresa SUA.
În 2015, într-un interviu acordat ziarului „Kommersant”, a mers până la a spune că talibanii şi Al-Qaida au fost fondaţi de Statele Unite. În acelaşi interviu, el mai afirmă că fostul secretar de stat american Madeleine Albright vrea să distrugă Rusia pentru că vrea să pună mâna pe resursele naturale din Siberia şi Extremul Orient.
Patruşev pare de asemenea că a profitat de această criză pentru a-şi spori influenţa. Într-un interviu acordat ziarului oficial al guvernului, „Rossyskaya Gazeta”, la sfârşitul lui aprilie, el preconizează să intensifice lupta în Ucraina.
Potrivit lui Patruşev, Rusia este în război contra „Occidentului”, deoarece ea este singura care îndrăzneşte să se opună Americii, care îi incită de ani de zile pe ucraineni să „urască tot ce este rusesc”.
Mai mult decât atât, Patrușev crede că Statele Unite ale Americii „ar prefera ca Rusia să nu existe deloc”. El a fost citat spunând: „Pentru că deținem resurse (naturale) mari. Americanii cred că le controlăm ilegal și nemeritat, deoarece, în opinia lor, nu le folosim așa cum ar trebui să fie folosite”.
Documentarea acestui material a fost făcută de Gândul.ro