Cine este, de fapt, patroana cofetăriilor PAUL. Are 80 de ani și a preluat afacerea de la tatăl său
Când vine vorba despre cofetării de prestigiu, PAUL este un nume binecunoscut în întreaga lume. Această marcă are o istorie de 134 de ani, iar în ultimii aproape 60 de ani, a fost condusă cu pasiune și măiestrie de către o femeie remarcabilă. Lanțul de cofetării PAUL este renumit pentru calitatea și diversitatea produselor sale, precum și pentru o ambianță elegantă, specific franțuzească. Cu o istorie îndelungată și o prezență internațională, PAUL a devenit unul dintre cei mai importanți jucători din industria cofetăriei și patiseriei la nivel global.
Cine este, de fapt, patroana cofetăriilor PAUL. Are venerabila vârstă de 80 de ani și a preluat afacerea de la tatăl său
Lanțul de cofetării PAUL, cunoscut sub numele simplu „PAUL,” este o rețea internațională de patiserii și cafenele cu origini în Franța. El este renumit pentru produsele sale de patiserie de înaltă calitate, însemnând croissante, prăjituri, pâine proaspătă, sandvișuri și multe alte delicatese.
Istoria PAUL începe în Franța, în 1889, la inițiativa „boulanger-ului” – brutarului – Charlemagne Mayot și a soției sale, care au deschis o mică brutărie în orașul Lille. În 1935, Suzanne Mayot, nepoata lui Charlemagne Mayot, s-a căsătorit cu Julien Holder, un priceput bucătar-patiser. Cei doi și-au unit forțele pentru a deschide o brutărie în cartierul Wazemmes din Lille.
În 1953, familia Holder a făcut o achiziție semnificativă, preluând marca „Maison Paul” și o brutărie-patiserie situată în Place de Strasbourg din orașul menționat. Această unitate a primit numele familiei fondatoare PAUL, care a gestionat inițial sediul, astfel că, prin achiziția de către familia Holder, a fost consolidat renumele acestui brand iconic.
După moartea lui Julien Holder, fiul său, Francis Holder, preia conducerea afacerii, împreună cu mama sa, la frageda vârstă de 18 ani. În 1963, Francis deschide prima filială PAUL, tot în Lille, și la scurt timp înființează sediul central și principalul loc unde va fabrica pâinea distribuită în brutăriile sale.
Peste 700 de cofetării PAUL în 44 de țări
În 1965, la 22 de ani, împreună cu soția sa, Françoise Holder, reînnoiesc marca, transformând-o simplu în „PAUL”. Cei doi, aflați acum la vârsta de 80 de ani, conduc și în prezent compania care deține lanțul de brutării-cofetării PAUL.
Françoise deține o diplomă în drept și a fost judecător la Tribunalul Comercial din Lille. Este cofondatoare Force Femmes, o inițiativă menită să ajute femeile de peste 45 de ani să se reintegreze în câmpul muncii. De curând, a lucrat cu Emmanuel Macron în campania electorală prezidențială a acestuia.
La rândul său, Francis Holder a fondat și conduce Groupe Holder, un consorțiu francez de produse de panificație cu venituri anuale de aproximativ 1 miliard de dolari. Lanțul de brutării-cafenele PAUL al grupului are în prezent 710 magazine în 44 de țări, iar casa de macarons de lux Laduree, pe care a achiziționat-o în 1993, are peste 100 de magazine în 50 de țări. Firma sa „Chateau Blanc” vinde peste 500 de tipuri de pâine, produse de patiserie și macarons la peste 200 de clienți din întreaga lume, inclusiv McDonald’s. Fabrica „Chateau Blanc” din Lille, Franța, produce peste 30.000 de macarons pe oră.
Câte unități are în România
Faimosul brand francez de patiserii PAUL este prezent în țara noastră începând din 2008. În 2022 a înregistrat un profit net de 6,4 milioane de lei și o cifră de afaceri de 37,2 milioane de lei. În Romania, PAUL are un total de 18 locații, amplasate în București, Constanța, Cluj-Napoca și Ploiești. De asemenea, deja celebra marcă oferă servicii de catering în București și Cluj, și Candy Bar, disponibil pentru comandă în Capitală și Constanța.