Spre surprinderea multora, un tânăr român a calculat când am putea să scăpăm de criza coronavirusului, iar modelul său nu poate fi trecut cu vederea. Dar nu este vorba despre un tânăr… oarecare. Bogdan Micu este antreprenor, IT-st la Ministerul Mediului si membru al echipei care coordonează achizițiile internaționale de echipamente sanitare pe care România le face prin UNIFARM.
Din cele calculate de Bogdan Micu, România va ajunge la un număr de 5.000 de pacienți confirmați pozitiv la noul coronavirus, iar asta se va întâmpla foarte repede, în jurul datei de 8 aprilie. Modelul pe care a lucrat Bogdan Micu implică un scenariu în care pacienții confirmați și ”spitalizații” sunt puși împreună. Din nefericire, mai spune IT-istul, către sfârșitul lunii aprilie vom înregistra și peste 1.000 de decese din cauza COVID-19.
Bogdan Micu anticipează că abia la 1 iulie vom putea declara că am învins în criza coronavirusului, dar număru deceselor ar putea să depășească 2.500. Bogdan Micu și-a prezentat calculele în mediul online.
În general, daca ma iau dupa Italia si extrapolez la Romania cifrele tind sa se dubleze. Deci daca vreti scenariu pesimist inmultiti cu doi cifrele de mai sus. Mai rau de atata e foarte improbabil sa fie. Dar durata ramane aceeasi. ”Doar parabola e mai inalta”, spune Bogdan Micu.
”Ps: Azi modelul meu zice 2756 de infectati cu 112 decese. Si sunt de fapt 2738 infectati si 107 decese. Sper ca aceste informatii sa va ajute. Si sa fie un exemplu ca Transparenta inspira solidaritate si Transparenta ar putea ajuta daca ar fi practicata. #update. Mai jos veti gasi sursa codului pe care ma folosit-o in analiza. Am postat-o in commenturi dar o pun si aici. Scopul acestui post este sa indemne autoritatile sa ia Data Driven Decisions nu sa ia Decisions Driven on MY data.
Modelul meu este doar o varianta de MODEL pe care am de gand sa il ajustez pe masura ce am acces la noi date. Daca cineva crede ca intelege mai bine ce se intampla este invitat sa puna alte variabile. Sa explice de ce a ales alte variabile. Si sa il posteze in comments sau pe pagina lui. Acest cod a fost scris de mai multi cercetatori carora le suntem recunoscatori. Codul este menit sa fie adaptat fiecarei tari in parte. Indemn cat mai multi doritori sa se joace cu el”, a transmis Bogdan Micu.