Andrei Voica este cel care i-a luat locul lui Yalcin Cadâr, bucătarul care a gătit timp de două decenii pentru echipa națională de fotbal. Acesta s-a stins din viață în vara anului 2021, în urma infecției cu COVID-19, așa că sportivii români au avut nevoie de o altă persoană care să le gătească. Actualul bucătar împarte perfect munca și pasiunea pentru că, în trecut, a cochetat cu fotbalul.
Andrei Voica a renunțat la fotbal în urma unei accidentări, motiv pentru care s-a îndreptat către gastronomie. A reușit să își construiască o carieră impresionantă în bucătărie, iar acum a fost ales să gătească pentru fotbaliștii din lotul lui Edi Iordănescu.
În urmă cu 9 ani, Andrei Voica a participat la emisiunea culinară MasterChef și a fost desemnat câștigător. Acesta a povestit că pasiunea pentru bucătărie a moștenit-o de la mama sa, iar cea pentru sport de la tatăl lui. În trecut, bucătarul a cochetat cu fotbalul, însă la 21 de ani a fost nevoit să renunțe din cauza unei accidentări. Atunci a decis să se îndrepte către gastronomie.
„Mama mi-a insuflat pasiunea pentru bucătărie, iar tata, cea pentru fotbal. Tata a fost jucător al Craiovei Maxima. A vrut să joc fotbal și să ajung fotbalist. M-am apucat de fotbal la șapte ani. Eram talentat, o spuneau și antrenorii. Jucam mijlocaș, eram decar, căpitan de echipă.
Am făcut junioratul la Școala de Fotbal Gică Popescu. Am avut o carieră mică destul de bună. Am ajuns până la nivelul Diviziei B. La 21 de ani, m-am accidentat și, atunci, am zis stop carierei de fotbalist. Bine că am lăsat fotbalul!”, a spus Andrei Voica, potrivit Pro TV.
Inițial, Andrei Voica s-a angajat în bucătărie pentru că avea nevoie de bani. Primul său job în acest domeniu a fost la o fabrică de panificație. Acolo a descoperit că îi place această meserie și a muncit pentru a ajunge profesionist.
„Am devenit bucătar profesionist de nevoie. Am plecat în Spania și a trebuit să mă descurc singur, pentru că «îmi era foame». Am intrat într-o fabrică de panificație, cu 50 de angajați. Acolo am început să lucrez cât de cât profi într-o bucătărie, chiar dacă erau chestii de panificație. A început să-mi placă.”, a mai spus bucătarul.
În urmă cu doar câteva zile, Andrei Voica a împărtășit, pe rețelele de socializare, una dintre rețetele favorite ale jucătorilor echipei naționale. Bucătarul le-a gătit somon marinat în soia, ghimbir, sweet chilli și usturoi. Acesta a explicat că preparatul le dă fotbaliștilor aportul de nutrienți necesari pentru a face față antrenamentelor și meciurilor.
„Așa ne pregătim în bucătărie pentru meciurile echipei naționale a României! Le gătesc jucătorilor una din rețetele lor preferate – somon marinat în soia, ghimbir, sweet chilli și usturoi. Astfel, în timpul antrenamentelor și al meciurilor, echipa va avea aportul de nutrienți necesari pentru o bună desfășurare a activității sportive!”, a scris Andrei Voica pe Instagram.