Astăzi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că medicul Adrian Streinu-Cercel va fi demis de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății, iar în locul său va fi numită Adriana Pistol de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Conform informațiilor furnizate de Nelu Tătaru, această demitere a avut ca punct de plecare ”planul de vacanță” care a stârnit nenumărate controverse în spațiul public.
”Domnul profesor Streinu-Cercel era membru al Comisiei speciale anti-COVID. Era chiar președintele comisiei. Avem discuții, sunt propuneri, dar nu am putut să fiu de acord cu dânsul. De asta am spus că gândim la oportunități, protejăm persoanele vârstnice, dar nu pot fi de acord cu ce a spus. Apariția acelui „plan de vacanță” nu a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri, anumite gândiri… Decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al acestei comisii și i-am comunicat și dânsului acest lucru. Nu mai este președintele comisiei științifice la nivelul ministerului și nici nu mai face parte din această comisie”, a declarat Nelu Tătaru.
Înlocuitoarea profesorului Adrian Streinu-Cercel este Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul la Institutului Național de Sănătate Publică.
– Director Centrul Național pentru Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, din 01.01.2005 până acum.
– Director General – Institutul Național de Sănătate Publică, ianuarie 2010 – iunie 2014.
– Șef serviciu supraveghere bolilor transmisibile – Direcția Generală de Sănătate Publică Ministerul Sănătații, 2002-2004.
Chestionată în legătură cu măsurile luate de autoritățile sanitare din România după ce Organizația Mondială a Sănătății a atenționat asupra iminenței unei pandemii, Directorul Centrului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a transmis că OMS a adus de mai mulți ani în discuție posibilă pandemie de gripă, dar avertizarea din 2019 nu a fost pentru această formă de coronavirus, COVID-19.
„O astfel de pandemie de coronavirus nu a fost luată în calcul de nimeni. Toate statele au avut plan de pregătire pentru pandemie încă din 2006, iar acesta a fost modificat în 2009. Această ultimă variantă este utilizată acum de toate statele lumii, pentru că și coronavirusul se transmite la fel precum virusul gripal”, a explicat Adriana Pistol, potrivit libertatea.ro.
(VEZI ȘI AICI: CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. AU FOST CONFIRMATE ALTE CINCI DECESE. BILANȚUL NEGRU A AJUNS 524)