Multă lume folosește expresiile „bag ca Berilă” sau „trag ca Berilă” pentru a evidenția un volum mare de muncă sau un efort ieșit din comun, însă puțin știu care este originea acestor expresii. Acesta au legătură cu Iancu Berilă, cel care a fost unul dintre cei mai sângeroși criminali români.
Povestea lui Iancu Berilă datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a ucis cu sânge rece 20 de persoane, toți brutari. Iancu Berilă s-a născut la Galați și faptele sale l-au trimis în istorie ca unul dintre cei mai răi criminali. Încă din vremea adolescenței acesta comite infracțiuni, în mare parte furturi, iar prada o transforma repede în alcool.
Însă, la maturitate, Iancu Berilă a trecut la un alt nivel. Acesta a început să ucidă cu sânge rece și își jefuia victimele. Țintele sale preferate au fost brutarii. Acesta a avut același mod de operare, își urmărea victimele, se angaja ca ajutor de brutar, iar după ce afla unde erau ținuți banii ataca.
Iancu Berilă își lichida victimele în timpul nopții, iar arma sa preferată era un cuțit mare. Acesta a ucis, în stilul caracteristic, 20 de brutari, iar în anul 1936 a fost prins și condamnat la închisoare.
După ce a fost prins, Iancu Berilă a fost condamnat la 100 de ani de muncă silnică în închisoare. Acesta a reușit să evadeze, însă chiar în momentul în care se pregătea să mai facă încă o victimă a fost din nou capturat. De această dată a fost condamnat la 200 de ani de muncă silnică. Zecea ani mai târziu, bărbatul a murit din cauza muncii extreme la care a fost supus.
Astfel, în închisoare, în acea perioadă, s-a răspândit expresia „fac pușcărie ca Berilă”. Ulterior expresia a fost preluată de militari care spuneau „bag armată ca Berilă”. Acum, a devenit un simbol al muncii grele, întinsă pe o perioadă lungă de timp și care necesită un efort deosebit. Cele mai comune expresii sunt „Am tras ca Berilă” sau „Am băgat ca Berilă”.
sursa: M.Mitrof