Chirii colosale la deschiderea anului universitar. Cât plătesc studenții pentru 2 camere

Publicat: 02/10/2024 | 15:03
Foto: pexels

Cererea mare a studenților îi influențează pe proprietari. Astfel că, chiriile se măresc cu 20% în această perioadă în care tinerii sunt în căutare de apartamente, arată o analiză făcută de Imobiliare.ro Cele mai scumpe chirii în capitală ajung la 1.500 de euro pe lună, în timp ce Clujul atinge 700 de euro pe lună. Iată la ce prețuri să te aștepți în funcție de zona aleasă!

Cele mai solicitate locuințe sunt garsonierele și apartamentele cu două camere, iar apartamentele noi atrag un interes mai mare, mai ales cele situate în apropierea facultăților din centrele universitare. 

Chirii colosale la deschiderea anului universitar

Conform directorului de marketing al sursei citate, Daniel Crainic, creșterea cererii pe piața chiriilor este semnificativă și este alimentată de numărul mare de studenți care caută locuințe odată cu începutul noului an universitar. Cererea depășește oferta, ceea ce duce la o concurență intensă pentru găsirea unei chirii accesibile și bine localizate. În acest context, prețurile pot fi cu până la 20% mai mari.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, proprietarii au mărit prețurile chiriilor pentru garsoniere cu 7%-14% în orașele mari, în timp ce apartamentele cu două camere au înregistrat creșteri de până la 16%. Chiriile pentru apartamentele cu trei camere au crescut cu 5%-17%. În București, s-au înregistrat majorări de 13% pentru garsoniere și apartamentele cu două camere, iar pentru apartamentele cu trei camere, prețurile au crescut cu 8%. 

Chirii din țară

București

Zona Primăverii rămâne cea mai scumpă din țară, cu chirii de 1.500 de euro pe lună. În cartierul Aviatorilor-Kiseleff, chiria pentru un apartament ajunge la 1.250 de euro lunar, iar în apropierea parcului Herăstrău (actualul Regele Mihai I al României) prețul mediu este de 1.150 de euro pe lună. 

Pe lista celor mai scumpe zone se mai află Dorobanți, unde chiria medie este de 800 de euro/lună, Floreasca – 750 euro/lună, iar în Cotroceni, Aviației, Domenii și zona Piața Presei-Poligrafiei, chiria pentru un apartament se situează în jurul a 700 de euro pe lună. 

Cei care caută o chirie accesibilă au mai multe opțiuni în cartierele Berceni sau Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii, unde se oferă cele mai multe apartamente, la prețuri mai reduse. Bugetul mediu necesar pentru chirie în aceste zone este între 380 și 400 de euro. Alte zone populare, cum ar fi Piața Victoriei – Piața Unirii și Tineretului-Timpuri Noi, au prețuri mai ridicate, cu o medie de 650 de euro pe lună. 

În schimb, cele mai ieftine chirii se găsesc în cartierele din sudul orașului, precum Ferentari și Giurgiului, unde prețurile medii se ridică la 350 de euro/lună.

Cluj 

În Cluj-Napoca, proprietarii cer, în medie, 699 de euro pe lună pentru chirii, cu 24 de euro mai mult decât în luna iulie. Comparativ cu august 2023, chiriile au crescut cu 17%, un procent mai mare decât în orice alt oraș important monitorizat de Imobiliare.ro.

În cazul garsonierelor și apartamentelor cu două camere, prețurile au rămas stabile față de luna anterioară, dar au crescut cu 9% și, respectiv, 10% față de vara trecută. 

Există încă zone în Cluj-Napoca unde chiria este sub 500 de euro. Cel mai ieftin cartier este Someșeni, cu o chirie medie de 400 de euro pentru un apartament. Alte zone cu chirii sub 500 de euro includ Mănăștur, Dâmbul Rotund, Iris și Gruia. În schimb, zonele cele mai scumpe, unde chiriile sunt considerabil mai mari, sunt Andrei Mureșanu, Plopilor și centrul orașului. 

Cele mai multe apartamente de închiriat din Cluj-Napoca se află în cartierele Mănăștur și Gheorgheni. 

CITEȘTE ȘI: S-a dat legea care afectează toţi proprietarii de apartamente! Se aplică în toată ţara

Brașov 

Proprietarii din Brașov au ajustat ușor chiriile pentru apartamentele cu două camere, astfel că media a crescut de la 490 euro în iulie la 499 euro în prima jumătate a lunii august. Prețurile cerute în unele dintre cele mai scumpe zone ale orașului se apropie de cele din București și Cluj.

De exemplu, Calea Poienii este a patra zonă ca prețuri pentru chiriași din țară, având o medie de 1.000 euro pe lună, ceea ce este considerabil mai mult decât în centrul Clujului, unde chiriile ajung la 650 euro. Cei mai mulți chiriași care au căutat un apartament în Brașov în această lună au fost atrași de proprietățile din zona Tractorul, care are o chirie medie de 500 euro. Zona Tractorul oferă cele mai multe opțiuni pentru chiriași, în timp ce Astra ocupă locul al doilea, cu o chirie medie de 430 euro pe lună pentru un apartament. 

Timișoara

În cea mai scumpă zonă din Timișoara, chiria este cu peste 1.000 de euro mai mică decât în București. Zona Cetate, recunoscută ca fiind cea mai exclusivistă, are o chirie de doar 450 euro pe lună pentru un apartament, cu 1.050 de euro mai puțin față de cartierul Primăverii din București, care este cel mai costisitor din Capitală. În zonele Complex-Stadion, Circumvalațiunii, Aradului și Lipovei, chiriile au o medie de 350-370 euro pe lună, cu excepția locuințelor din Calea Aradului, unde proprietarii cer 420 euro lunar. În cartierele precum Buziașului, Blașcovici sau Freidorf, chiria este de maximum 300 euro. 

Constanța 

În Constanța, chiria pentru o garsonieră este de aproximativ 301 euro pe lună, în timp ce apartamentele cu două camere sunt disponibile la o medie de 450 euro lunar. Cei care caută apartamente cu trei camere trebuie să se aștepte la un cost de aproximativ 600 euro pe lună. Zona Tomis Nord-Badea Cârțan se bucură de cea mai mare popularitate, având o chirie medie de 450 euro.

Cele mai costisitoare zone includ Delfinariu, Faleză Nord și centrul orașului, unde chiria ajunge la 600 euro pe lună. O altă zonă atractivă este Parcul Tăbăcărie-Satul de Vacanță, unde prețurile sunt comparabile cu cele din Tomis Nord. Pentru cei care caută opțiuni mai accesibile, Zona Industrială – CET, Km 4-5, Km 4 și zona Faleză Sud oferă chirii ce variază între 230 euro și 360 euro lunar 

Iași

Proprietarii din Iași au majorat chiriile față de sfârșitul verii anterioare, atât pentru garsoniere, cât și pentru apartamentele cu două și trei camere, înregistrând creșteri de 7% pentru garsoniere, 5% pentru cele cu două camere și 11% pentru cele cu trei camere. În majoritatea cartierelor din Iași, chiria nu depășește 400 euro pe lună.

Apartamentele din centrul orașului au cele mai mari prețuri, unde chiriașii trebuie să plătească în medie 500 euro pe lună. Cu toate că aceste prețuri sunt mai ridicate comparativ cu alte zone ale Iași-ului, apartamentele din centrul orașului sunt printre cele mai căutate, alături de cele din zonele Copou-Sărărie, Tătărași și Păcurari-Canta.

Chiria medie pentru un apartament din zona Copou-Sărărie este de 450 euro pe lună, iar celelalte două zone oferă opțiuni la prețuri de aproximativ 380 euro pe lună. Aceste patru zone dispun și de cele mai multe locuințe disponibile pentru închiriere în Iași. Pentru cei cu un buget mai restrâns, zonele Bularga, Mircea cel Bătrân și Alexandru cel Bun sunt alternative viabile, conform informațiilor obținute de la sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Cu cât au ajuns să se închirieze garsonierele în cartierul de lux al Capitalei. Prețul este peste salariul minim pe economie

This browser does not support the video element.