China, reacție după sancțiunile puse Rusiei: „Sunt tot mai revoltătoare”
Un oficial guvernamental chinez de rang înalt a făcut recent declaraţii despre sancţiunile impuse de țările occidentale Rusiei. Acesta este de părere că penalizările sunt din ce în ce mai „revoltătoare”. Mai mult, Le Yucheng, adjunct al ministrului de externe, a ţinut să precizeze faptul că NATO nu ar trebui să se extindă și mai mult spre est.
Le Yucheng nu crede că sancţiunile impuse Rusiei pot încheia conflictul, ba mai mult acesta spune că situaţia se poate înrăutăţi.
„Istoria a dovedit de nenumărate ori că sancțiunile nu pot rezolva problemele. Sancțiunile nu vor face decât să dăuneze oamenilor obișnuiți, să aibă un impact asupra sistemului economic și financiar și să înrăutățească situația economiei globale”, a afirmat Le Yucheng.
CITEŞTE ŞI: CE MESERIE A AVUT, DE FAPT, VLADIMIR PUTIN. PUȚINI ȘTIU ASTA DESPRE EL
Deşi China nu a condamnat războiul început de Rusia în Ucraina, oficialii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce se întâmplă, cerând o soluție pe cale diplomatică.
Pe de altă parte, Beijingul, care importă masiv petrol și gaz din Rusia, s-a opus sancțiunilor economice impuse Rusiei, despre care spune că sunt unilaterale și nu sunt autorizate de Consiliul de Securitate al ONU.
„Sancțiunile împotriva Rusiei sunt din ce în ce mai revoltătoare”, a declarat Le Yucheng, la Forumul pentru securitate de la Beijing, relatează Reuters.
Ce spune un expert american despre următoarele obiective ale lui Vladimir Putin
Adriano Bosoni, expert în gestionarea riscurilor, susține că dacă Putin va continua atacul spre altă țări, Republica Moldova ar fi una dintre ținte. Din moment ce nici Moldova nu este membră NATO, ar putea fi vulnerabilă în fața unit atac. Un argument care ar putea să îl determine pe Liderul de la Kremlin ar fi și că Republica Moldova este vorbitoare de limbă rusă.
„În situaţia în care conflictul va escalada dincolo de Ucraina, Moldova este unul dintre locurile care se află pe primul loc pe listă”, a declarat pentru CNBC Adriano Bosoni, director de analiză la firma de gestionare a riscurilor Rane.
O altă oportunitate de cucerire pentru Rusia ar putea fi atacarea prin Transnistria, unde se află deja 1.500 de militari ruși. După cum Putin a făcut deja cu Lugansk și Donețk, ar putea proceda și cu Transnistria. Dacă i-ar recunoaște independența, ar putea lua amploare un conflict militar în Republica Moldova.
Sursă foto: Profimedia Images