PROMISIUNI Constructia Stadionului National din Beijing, o capodopera arhitectonica chineza care va gazdui Jocurile Olimpice din 2008, a inceput in 2003 si va fi gata la sfarsitul acestui an Criza. Cenzura, inchisoare, SARS, pesta porcina, ceata ucigatoare si proteste, toate in tara care va gazdui, anul viitor, marele eveniment sportiv Alina Benciu Numaratoarea inversa a inceput azi cu dans si cantec, in piata Tiananmen, unde, in 1989, mii de manifestanti anticomunisti au fost ucisi cu sange rece. Dar Beijing-ul, acolo unde se vor intrece cei mai valorosi sportivi ai lumii, printre care si romani, nu prea are motive de a sarbatori. Toate relele par sa se fi adunat in China, tara ce isi doreste sa fie vizitata de milioane de turisti cu ocazia Jocurilor Olimpice de anul viitor. E o tara ce pare decupata dintr-o alta lume, in nici un caz una mai buna, mai frumoasa, mai ospitaliera.
Un alt motiv de ingrijorare pentru autoritatile chineze il reprezinta scandalurile legate de siguranta hranei. La sfarsitul lui 2002, in China, s-a declansat epidemia de SARS (sindromul respirator acut sever), care s-a raspandit in intreaga lume, contaminand peste 8.000 de persoane, dintre care 774 au decedat. Desi organizatorii Jocurilor Olimpice au promis ca vor monitoriza prin satelit proviziile de mancare sanatoasa si au garantat ca igiena este una dintre principalele lor preocupari, tarile participante la eveniment se tem in continuare. Mai ales ca, in prezent, guvernul se confrunta cu o alta problema: pesta porcina. Anul trecut, peste un milion de animale au murit din cauza bolii infectioase.
In prezent, ploile torentiale au „inghetat” traficul din Beijing, iar pregatirile pentru Jocurile Olimpice sunt in intarziere. Mai mult, soarele rareori poate strabate stratul de poluare de deasupra orasului. Din cauza smogului, un amestec de ceata solida sau lichida si particule de fum, politistii (medalion) care stau in strada au o speranta de viata de doar 43 de ani.
Mai multi cetateni au trimis o scrisoare deschisa guvernului, prin care solicita ca persoanele exilate din motive politice, religioase sau morale sa fie lasate sa se intoarca acasa pentru a se bucura de cel mai mare eveniment sportiv al anului viitor. De organizarea Jocurilor Olimpice au profitat si demonstrantii pentru libertatea Tibetului. Acestia au incercat sa arboreze pe Marele Zid chinezesc un banner prin care cereau independenta regiunii respective. Tibetanii cred ca guvernul chinez profita de Jocurile Olimpice pentru a se impune ca lider in regiune. In plus, forurile internationale care militeaza pentru apararea drepturilor omului au intocmit Chinei rapoarte nefavorabile, lucru ce poate indeparta turistii in perioada evenimentului sportiv din Beijing.