El este Chef-ul care sculptează în… fructe și legume!
Marian Popovici, bănăţeanul cu sânge peruan, este unul dintre cei mai căutaţi bucătari din vestul ţării. S-a născut la Rudăria, în Caraş-Severin, dintr-o mamă româncă şi un tată peruan, care, însă, l-a părăsit după câteva luni. A fost crescut de către mama lui şi de bărbatul cu care s-a căsătorit ea, după câţiva ani. Chef Marian, bucătarul peruan din Banat, a dezvăluit pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, cum a ajuns să facă opere de artă din legume şi fructe. (VEZI ȘI: POVESTEA SĂTMĂRENCELOR CARE AU RENUNȚAT LA CASELE DE MODĂ DIN PARIS CA SĂ FACĂ STRAIE OȘENEȘTI)
Amândoi părinţii lui Marian au fost surdo-muţi, însă s-au străduit să-l ajute să-şi facă un rost în viaţă. Astăzi, Marian este Executiv Chef şi unul dintre bucătarii care, în ultimii ani, a obţinut zeci de premii la concursurile internaţionale de gătit, din întreaga lume.
Cele mai multe sculpturi în fructe, la nunțile de romi
Marian este foarte des solicitat însă şi pentru o altă îndeletnicire a sa. Este unul dintre cei mai pricepuţi sculptori în fructe. În Banat, bucătarul a aranjat barurile de fructe sau candy-bar-urile pentru cele mai bogate nunţi. (NU RATA, AICI: PALATELE-FANTOMĂ DIN ARAD)
“Cele mai mari mese de fructe le-am făcut la nunţile de romi din Timişoara. Ei pun foarte mult accent pe asta şi nu se uită la bani. Vor ca totul să fie cât mai spectaculos. De fiecare dată, îmi cer să fac ceva ieşit din comun, unicat, cu care să se mândrească. Lubeniţe şi pepeni sculptaţi, fructe combinate în cât mai multe moduri, cele mai exotice şi mai scumpe fructe”, povesteşte Marian Popovici pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Pasiunea ține de 10 ani
Bucătarul bănăţean spune că pasiunea pentru sculptura în fructe a început cu aproape zece ani în urmă. “Am început la ziua unui prieten, m-am apucat să sculptez într-o lubeniţă. Am rămas uimit ce am putut să fac. Încet-încet am început să-mi dedic tot mai mult timp pentru asta şi să-mi perfecţionez tehnica. Cum am tot fost pe afară, pe la diferite expoziţii şi concusuri internaţionale de gastronomie, am văzut ce se face pe acolo şi am învăţat. Astăzi, lăsând modestia la o parte, pot spune că sunt puţini în România care pot face ceea ce fac eu”, adaugă bucătarul. Secretul stă şi în uneltele profesionale pe care şi le-a achiziţionat în ultimii ani, precizează el. (VEZI ȘI: POLIȚISTUL CARE A REFUZAT FBI PENTRU A LUCRA ÎN ROMÂNIA)
„Cu ridichiile lucrez cel mai bine”
De altfel, Marian este unul dintre puţinii bucătari care, la barurile de fructe, creează adevărate opere de artă, combinând legumele cu fructele. “Toată lumea lucrează doar cu fructe. Eu am vrut să fac ceva mai deosebit şi atunci am combinat anumite legume cu fructe şi cu ciocolată. Cu ridichiile lucrez cel mai bine. Pot să şi sculptez foarte uşor în ele şi le pot şi combina cu diverse fructe şi sortimente de ciociolată, ca să fie bune la gust, comestibile. De fapt, tot ce face eu e comestibil. Nu sunt doar lucrări de imagine”, povesteşte bănăţeanul. El mai spune că sunt diferite aranjamente la care lucrează chiar şi trei-patru ore. (CITEȘTE AICI: UN BANCHERUL A FĂCUT O AFACERE PROFITABILĂ DINTR-UN HOBBY)
Rochie de mireasă din fructe și legume, în memoria mamei sale
Marian ne-a dezvăluit că unul dintre cele mai importante proiecte pe care le are este să facă o rochie de mireasă din legume şi fructe. Inedita lucrare va fi prezentată la unul dintre cele mai mari târguri de profil din ţară. “Va fi o lucrare mare, pentru care o să-mi dedic câteva zile. O adevărată operă de artă. Am să o fac şi vreau să o scot la licitaţie, la unul dintre marile târguri de nunţi. Iar banii care se vor încasa pentru ea o să vreau să fie donaţi pentru tratarea bolnavilor de cancer. Mama mea a murit de cancer şi vreau să fac acest gest să sprijin în acest fel pe cei care luptă cu această maladie”, susţine bucătarul bănăţean.