Cetățenii care își schimbă reședința și nu fac acest lucru vor fi amendați! Iată ce noi obligații vor avea românii

Publicat: 21/10/2022 | 12:26
Casă nouă Sursă foto: Pixabay

Potrivit unei propuneri legislative depusă în Parlament, cetățenii români care nu mai locuiesc la adresa de reședință stabilită vor fi obligați ca, în termen de 15 zile de la plecare, să notifice acest lucru la oricare serviciu public comunitar de evidență a persoanelor. În caz contrar, riscă să fie amendați. Iată cu ce sumă pot fi sancționate persoanele fizice care nu vor respecta noua modificare a legii.

Noul proiect legislativ a fost iniţiat de 114 parlamentari PSD, AUR şi din grupul minorităţilor naţionale, iar acesta modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Actul normativ prevede introducerea unui text nou la articolul 31 al OUG 97/2005 potrivit căruia „persoana fizică, care nu mai locuieşte la adresa la care şi-a stabilit reşedinţa, este obligată să notifice la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, despre încetarea valabilităţii menţiunii privind reşedinţa, în termen de 15 zile de Ia plecare„.

CITEȘTE ȘI: CUM A REUȘIT UN BĂRBAT DIN CLUJ SĂ-ȘI REDUCĂ COSTURILE LA ENERGIA ELECTRICĂ. LOCATARII BLOCULUI CRITICĂ ALEGEREA FĂCUTĂ

Cu cât vor fi sancționați românii ce nu respecta noile prevederi ale legii

Toate persoanele fizice care nu vor respecta noua regulă, riscă o amendă între 75 şi 150 de lei.

Proiectul mai prevede că persoanele care locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

În textul actual, persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.

Ce obligații au persoanele care găzduiesc alți cetățeni

Mai mult, cei care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a anunţa Poliţia sau Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

În textul în vigoare, această obligaţie este stabilită în cazul în care persoanele găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

Noul proiect inițiat de cei 114 parlamentari propune şi introducerea unor texte noi care prevăd că persoanele care găzduiesc alte persoane trebuie să declare faptul că spaţiul locativ îndeplineşte exigenţele minimale pentru locuinţe stabilite în Legea locuinţei nr. 114/1996 în privinţa numărul de persoane.

În cazul în care solicitantul actului de identitate nu se poate prezenta la Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cererea poate fi depusă la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidență a persoanelor, care preia cererea şi eliberează actul de identitate.

VEZI ȘI: LEGEA PENSIILOR SE SCHIMBĂ! CINE VA PUTEA IEȘI MAI DEVREME LA PENSIE