Cerealele integrale scad riscul bolilor de inima
Medicii din Marea Britanie au mai constatat, in urma unor studii de specialitate, ca acestea favorizeaza capacitatea de concentrare si ii ajuta pe cei care studiaza sa aiba un randament mai bun. Efectele terapeutice ale granelor sunt insa mult mai multe. Ionela Chircu Specialistii atrag atentia asupra faptului ca, inca din primii ani de viata, pe langa supele de legume, branza de vaci si laptele trebuie introduse in alimentatie si cerealele. Acestea asigura energia si substantele nutritive necesare in procesul de crestere. Cercetarile realizate in domeniu releva ca persoanele care consuma cereale sunt mai putin expuse oboselii si depun un interes ridicat in procesul de invatare. Potrivit nutritionistilor britanici, elevii au rezultate mai bune la invatatura deoarece au o capacitate de atentie crescuta dupa ce consuma la masa cereale. La fel ca fructele si legumele, cerealele integrale contin cantitati importante de substante nutritive esentiale (vitamine, minerale, antioxidanti, proteine, fibre) care confera numeroase beneficii pentru sanatate. Carbohidratii complecsi din cerealele integrale incetinesc eliberarea de energie din organism, fiind o sursa de „combustibil” pentru intreaga zi. In cazul persoanelor obeze cu hiperinsulinism (boala endocrina cauzata de secretia excesiva de insulina), ele imbunatatesc metabolismul glucidic, printr-un raspuns insulinemic redus. Lipsa micului dejun din alimentatia zilnica determina deficiente de vitamine si minerale, precum calciul, fierul, zincul si vitamina B2. S-a dovedit stiintific ca cerealele contribuie la reducerea nivelului de colesterol si participa astfel la scaderea riscului aparitiei afectiunilor cardiace atat la femei, cat si la barbati. De asemenea, au fost remarcate si efectele benefice in oncologie. Un consum constant de cereale integrale reduce riscul aparitiei cancerului la san si a cancerului de colon. Datorita continutului bogat in fibre, cerealele integrale ajuta la prevenirea obezitatii. Ele inlocuiesc alimente cu densitate calorica mare si scad aportul energetic determinand si scaderea in greutate. Capacitatea crescuta de absorbtie a apei creste volumul alimentelor integrale, producand o senzatie de satietate precoce.