Cercetătorii olteni au revoluționat medicina! Au inventat proteza de cot de tip balama și…
Cercetarea universitară craioveană a fost premiată, din nou, la cel mai recent târg de profil, desfășurat în Macedonia. Astfel, Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie au primit cinci medalii: patru de aur şi una de argint. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile. (VEZI ȘI: OLTENII AU INVENTAT PÂINEA FĂRĂ GLUTEN, GĂLBENUȘUL PORTOCALIU ȘI OASELE ARTIFICIALE)
Luna trecută, Asociaţia Naţională a Inventatorilor din Macedonia a organizat, la Skopje, International Fair of Patents, Inventions and New Technologies – INOVAMAK 2018. Au participat inventatori din România, Canada, China, Coreea de Sud, SUA, Siria, Serbia, Bosnia Herțegovina, Polonia, Malaezia, Rusia, Muntenegru, Bulgaria, Slovenia, India, Cehia, Hong Kong, Taiwan, Tailanda, Macedonia.
„Sub egida şi cu sprijinul Forumului Inventatorilor din România, ţara noastră a fost reprezentată de o delegaţie alcătuită din prof. dr. ing. Daniela Tarniţă de la Universitatea din Craiova și prof. dr. Dan Tarniţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova”, au anunțat reprezentanții Universității din Craiova.
Revoluție în tehnica medicală
Prin brevetele prezentate, românii au reprezentat instituțiile de care aparţin, precum și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Au fost prezentate peste 140 de invenţii internaţionale, dintre care cinci invenţii au fost ale României: trei din Centrul Universitar Craiova şi două de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. (VEZI AICI: MATERNITATEA DE ROBOŢI DIN SLATINA)
Cele trei invenţii prezentate de cercetătorii din Centrul Universitar Craiova sunt:
– Stem modular-adaptiv pentru proteza totală de șold, bazat pe materiale inteligente, realizat de inventatorii Dan și Daniela Tarniță. (CITEȘTE ȘI: ”FABRICA DE TRUBADURI” DE PE MALUL DUNĂRII)
– Sistem artificial mână-antebraț, utilizat ca proteză pentru membrul superior uman, realizat de prof. univ.dr. ing. Daniela Tarniță, de la Universitatea din Craiova și de dr. ing. Cosmin Berceanu
– Proteza de cot de tip balama sferică, inventată de soții Tarniță, precum și de dr. Cristian Boborelu de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova și conf. univ. dr. ing. Dragoş Popa, de la Universitatea din Craiova. (NU RATA, AICI: POVESTEA PROFESORULUI DE COR CARE A CUCERIT ÎNTREAGA EUROPĂ)
Medalii peste medalii
Cele trei invenţii au fost premiate cu cinci medalii: două medalii de aur şi o medalie de argint din partea Juriului Internaţional al Salonului de Invenţii; Golden Prize Award for Best Invention (pentru invenţia Stem modular-adaptiv pentru proteza totală de şold bazat pe materiale inteligente) din partea Asociaţiei Inventatorilor din Siria şi o medalie de aur din partea Asociaţiei Inventatorilor din Serbia.
Nici Iașul nu e mai prejos
“La INOVAMAK 2018 am reprezentat Forumul Inventatorilor Români şi Universitatea din Craiova cu cinci invenţii (la trei invenţii noi fiind inventatori, iar două invenții aparţinand Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași -principal inventator Sandu Andrei Victor). Pentru invenţiile noastre am obţinut patru medalii de aur şi o medalie de argint: trei din partea Juriului internațional, una din partea Asociației inventatorilor din Serbia şi una din partea Asociației inventatorilor din Siria. Colegii din Iaşi au obţinut trei medalii de aur”, a declarat prof. Daniela Tarniţă. (VEZI ȘI: OLIMPICA LA ENGLEZĂ FACE VOLUNTARIAT. E PROFESOARĂ LA 16 ANI PENTRU COPIII DINTR-UN SAT DIN TELEORMAN!)
Premiile au venit din toate părțile
În februarie, profesori de la Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie au primit Marele trofeu pentru cea mai bună invenţie internaţională în domeniul Sănătăţii, care a obținut și alte trei medalii de aur acordate de juriul internaţional al Salonului Internaţional de invenţii IPITEX 2018 din Thailanda.
De asemenea, universitarii craioveni au obținut pentru alte două invenții și șase medalii de aur şi premii speciale acordate de asociaţii şi societăţi de inventatori recunoscute la nivel mondial din ţări diferite din Asia, Europa şi America de Nord. (CITEȘTE AICI: ELEVUL-MINUNE DE LA VASLUI S-A CALIFICAT LA… 4 OLIMPIADE NAȚIONALE!)