Ce descoperire au făcut ”cercetătorii” din Dăbuleni! Oltenii vor cultiva kiwi și… banane!
Din patria pepenilor, Dăbuleniul va deveni, în curând, patria arbuştilor exotici, unde oltenii vor mânca banane şi kiwi. În Staţiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni se testează acum culturi de kiwi, curmal chinezesc, banana nordului, dar şi măslini. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, are toate detaliile “operațiunii”. (VEZI ȘI: REVOLUȚIE ÎN PATRIA PEPENILOR. OLTENII S-AU REPROFILAT! AU ÎNCEPUT SĂ…)
În afara arbuștilor exotici, intrați de curând în atenția specialiștilor, la Dăbuleni există fasoliţa, o leguminoasă care vine să înlocuiască soia pe nisipuri. Pe solurile nisipoase sunt şi arahide, foarte rezistente la secetă.
Există deja trei soiuri de arahide create la Dăbuleni şi trei soiuri de pepeni verzi, soiuri româneşti de mazăre, ardei, tomate, praz. (CITEȘTE AICI: PARADISUL SMOCHINILOR DIN ROMÂNIA)
Cartoful dulce câștigă deja teren
„Prin colaborări internaţionale am atras specii noi, care nu au mai fost cultivate în zona noastră, precum cartoful dulce. Am început să îl testăm în 2012 şi în prezent avem fermieri din Mehedinţi care l-au preluat, pentru un hectar, în cadrul unui proiect. Avem şi în judeţul Dolj, în Daneţi, fermieri care au pus 50 de ari de cartof dulce şi suprafeţe mici găsim în aproape toată ţara”, a declarat Aurelia Diaconu, directoarea staţiunii de cercetare, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Se testează măslinul, kiwi, banana nordului și curmalul chinezesc
Specialistul a explicat și cum sunt testate speciile exotice. “Pe lângă cartoful dulce, de anul acesta, pentru că am primit şi un sprijin din partea Ministerului Agriculturii, am înfiinţat o colecţie cu arbuşti fructiferi cu 20 de specii care se găsesc în lista culturilor din România şi nişte specii noi de arbuşti, cum ar fi măslinul, kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc. Le testăm. Dacă una dintre ele se pretează pentru această zonă este un mare câştig”, a mai spus Aurelia Diaconu. (NU RATA: E NOUL ”EL DORADO” AL ROMÂNIEI)
Noul brand al Dăbuleniului
Încă din anul 2015, cartoful dulce a devenit următorul brand al Dăbuleniului, după pepenele verde. Specialiștii de la Staţiunea de Cercetare în culturi pe soluri nisipoase au ajuns la concluzia că această zonă e foarte potrivită pentru cultura de cartof dulce, după trei ani de studii în colaborare cu cercetătorii sud-coreeni.
Leguma poate aduce profituri și de 3-4 ori mai mari decât pepenii, care, în ultimii ani, nu mai sunt atât de renatabili.
Cercetătorii Stațiunii din Dăbuleni au reușit atunci să convingă doar 15 fermieri din localitate să înceapă culturi de cartof dulce. Au fost, totuși, mulți din alte orașe din țară care au venit și au cumpărat material săditor. (VEZI ȘI: POVESTEA OLTEANULUI CARE CULTIVĂ MANGO, KIWI ȘI FRUCTUL PASIUNII)
Vânduți în Austria cu 5 lei/kg, importați din SUA la preț dublu
Toate studiile au arătat însă că, în sudul Doljului, cartofii dulci se prind cel mai bine și se pot cultiva la scară largă. Sera institutului este pregătită și în acest an să dea material săditor pentru un lot experimental destul de mare.
Institutul din Dăbuleni a exportat cele 40 de tone de cartofi dulci produși anul trecut, în Austria, unde au fost foarte apreciați. Prețul de vânzare a fost de 5 lei pe kilogram. Cartofii dulci de pe rafturile supermarketurilor sunt aduși acum din SUA și se vând la 10 – 11 lei kilogramul. (CITEȘTE ȘI: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)