Cercetătorii britanici fac dezvăluiri inedite. Studiul care schimbă tot ce știai până acum: Persoanele vaccinate pot transmite uşor varianta Delta
Un studiu efectuat de Imperial College London arată cum varianta Delta se poate răspândi chiar și în rândul populaţiei vaccinate.
Concluziile studiului oferă o explicaţie asupra cauzei ce face ca varianta Delta să provoace în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările unde majoritatea populației este vaccinată: ”Prin prelevarea repetată şi frecventă de probe de la contacţii unor cazuri COVID-19, am descoperit că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în propriul cămin, inclusiv celor vaccinaţi’‘, spune Anika Singanayagam, coautor al studiului.
În cadrul cercetării la care au participat 621 de persoane testate pozitiv s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi.
Contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul în medie cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel, potrivit specialiștilor.
Epidemiologul Neil Ferguson consideră, pe baza acestui studiu, că transmisibilitatea ridicată a variantei Delta face puţin probabil ca Marea Britanie să obţină imunitatea de grup pentru o perioadă mai lungă de timp.
”Dacă actuala transmitere atinge vârful şi apoi începe să scadă, prin definiţie am atins oarecum imunitatea de grup, dar aceasta nu va fi permanentă. Imunitatea scade în decursul timpului, ea este imperfectă, aşadar transmiterea va continua, şi de aceea programul (administrării unor doze) booster este atât de important”, subliniază epidemiologul britanic.