Centrala nucleara de la Kozlodui a trecut cu succes testele de securitate impuse de UE
Aceste teste de securitate au fost facute la cererea Uniunii Europene dupa accidentul de la centrala nucleara japoneza Fukushima, din martie 2011. „In acest moment, centrala Kozlodui are un nivel ridicat de securitate, care nu impune nici o masura urgenta”, a declarat Serghei Tocev, presedintele Agentiei.
Cu toate acestea, operatorii centralei si autoritatile de reglementare trebuie sa ramana vigilenti, de aceea „am prevazut masuri aditionale vizand consolidarea securitatii”, a adaugat acesta. Kozlodui exploateaza in prezent doua reactoare cu o capacitate de cate 1.000 de megawati. Asupra lor au fost efectuate teste de securitate inainte de finalizarea listei de criterii pentru securitatea nucleara a Comisiei Europene.
Testele au fost facute asupra securitatii centralei in caz de seism si inundatii, in caz de pana de curent sau probleme ale sistemului de racire, precum si accidente grave in interiorul centralei. Tocev a dat asigurari ca echipamentele vor face fata in cazul unui seism sau in caz de inundatii cauzate de o eventuala distrugere a barajului hidrocentralei Portile de Fier.
Ministrul Economiei si Energiei, Traicio Traikov a declarat joi pentru televiziunea publica, ca Bulgaria ar putea construi noi unitati la Kozlodui, in loc sa construiasca o noua centrala la Belene. Acest proiect bulgaro-rus se afla in impas din cauza divergentelor pe motivul costurilor. „Ideea unui nou reactor la Kozlodui este una foarte logica”, a declarat ministrul.