Celebrul bucătar a dezvăluit secretul. „Casanova” de la MasterChef îţi vinde pontul pentru masa de Crăciun
Deşi a lucrat într-un restaurant în Statele Unite, fostul „MasterChef” Gabi Godeanu este un adept al mâncărurilor tradiţionale româneşti. Având în vedere că timpul pe care îl ai la dispoziţie pentru pregătirea mesei de Crăciun în Ajun te va obliga, practic, să găteşti pe fugă, Gabi Godeanu te învaţă cum să te mişti rapid şi să faci mâncăruri delicioase.
Meniul „rapid” al lui Gabi Godeanu pentru masa de Crăciun
Aperitive:
– salată de bouef
– piftie
Felul 1: sarmale
Felul 2: friptură de porc
Desert: cozonac
Salată de bouef
Ingrediente:
- 400 grame carne de viţel
- 12 cartofi potriviţi
- 3 morcovi
- o albitură
- o ţelină mică
- 300 gr. mazăre fiartă
- castraveţi muraţi şi gogoşari în oţet
- sare
- piper
- cimbru
- o lingură de muştar
- maioneză după gust
Mod de preparare: Cartofii se pun în vasul de gătit întregi fiindcă se vor fierbe mai repede, în timp ce morcovul, albitura şi ţelina se taie bucăţi. Carnea se spală, se scurge de apă şi se taie în bucăţi mici. Turnăm apa până la jumătatea vasului, urmând să completăm ulterior, pe măsură ce aceasta fierbe. Legumele şi carnea se scot după ce s-au fiert, se scurg de apă şi se lasă la răcit. Carnea şi legumele se taie mărunt, apoi se pun într-un castron şi se amestecă cu mazărea, maioneza, muştarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust.
Piftie
Ingrediente:
- 2 rasoale de porc
- 2 morcovi
- carne de porc
- 1 ceapă
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 2 căpăţâni de usturoi
Opărim rasoalele înainte de a le fierbe. După ce s-au opărit, le spălăm bine şi apoi le punem la fiert în apă suficientă împreună cu carnea de porc, morcovii, ceapa şi rădăcina de pătrunjel. Fierbem până când cade carnea de pe ele, iar atunci când a căzut se adaugă usturoiul pisat. Se lasă apoi din nou la fiert şi adăugăm o linguriţă de sare. În timpul fierberii, strângem spuma încontinuu.
Sarmale
Ingrediente:
- ceapă tocată
- morcov ras
- bulion
- orez
- carne de porc tocată
- cimbru
- piper
- foi de dafin
Se călesc ceapa, morcovul, bulionul şi orezul, apoi se sotează. Se amestecă după aceea carnea de porc tocată cu cimbru, piper şi dafin. Se amestecă prima parte (formată din ceapă, morcov, bulion şi orez) cu cea de a doua (formată din carne tocată, cimbru, piper şi dafin) şi se lasă o oră „la liniştit” (să prindă gust). Se pun 3-4 foi de varză pe fundul cratiţei şi se aranjează sarmalele în formă de cerc până se umplu trei sferturi din cratiţă. Se adaugă apă şi se pune la cuptor 45 de minute. (CITEŞTE ŞI: Casanova de la MasterChef vorbeşte la 4 ani de la faimosul amantlâc! ”Adevărul e că Andreea şi cu mine…”)
Friptură de porc: ceafă la cuptor
Ingrediente:
- ceafă de porc
- usturoi
- morcov
- ceapă
- cartofi
- ţelină
- vin roşu
Se ia o bucată de ceafă întreagă, fără a fi porţionată. În tava în care aşezăm ceafa, introducem usturoi şi morcov şi o punem la cuptor. După o oră o scoatem de la cuptor, adăugăm vin roşu şi legume întregi, pe care le curăţăm în prealabil. Eu folosesc ceapă, cartofi şi ţelină. Se lasă carnea la foc potrivit încă o oră, apoi o scoatem din cuptor. Ceafa va avea un miros şi un gust deosebite. O punem pe un platou şi o tăiem în mai multe porţii. La această reţetă, recomand un vin cabernet-sauvignon.
Cozonac
Ingrediente:
- făină
- ouă
- zahăr
- lapte
Separat se face maiaua (drojdie+făină+apă caldă). Cele trei componente ale ei se amestecă şi se lasă la crescut un sfert de oră. După ce a crescut maiaua, se amestecă cu cealaltă parte: făină, ouă, zahăr, lapte. După ce s-au amestecat toate ingredientele, se adaugă unt topit până se omogenizează compoziţia. În momentul în care se desprinde aluatul de pe mâini, compoziţia e gata şi se lasă la crescut două ore. Se bagă la cuptor 45 de minute la foc mic. Când se scoate de la cuptor, se dă cu albuş amestecat cu zahăr.