Cristiana Bota a rămas în amintirea publicului drept una dintre cele mai frumoase crainice care apărea pe micile ecrane în anii comunismului. Blonda cu părul buclat era o prezenţă carismatică, unul dintre cele mai frumoase chipuri din televiziune, alături de alte crainice celebre ale acelor vremuri, precum Sanda Ţăranu, Lia Mărăscu şi Delia Budeanu.(CITEȘTE ȘI: ION ȚIRIAC, DECLARAȚIILE MOMENTULUI ÎN ROMÂNIA: ”SLAVĂ DOMNULUI CĂ NU SUNT MINISTRUL SPORTULUI, CĂ AŞ RUPE MASA AIA LA ŞEDINŢA DE GUVERN!”)
Într-un interviu acordat Marinei Almășan, pentru femeide10.ro, Cristiana Bota a vorbit deschis despre momentele memorabile de care a avut parte de-a lungul carierei, dar și despre problemele cu care se confruntă Televiziunea Română.(NU RATA, AICI: AU FOST FILMAȚI ÎN TIMPUL UNEI ”PARTIDE” PERVERSE PE BALCONUL UNUI HOTEL DE FIȚE DIN MAMAIA!)
”Nu e ușor, într-adevăr. S-au perindat prin fruntea instituției oameni feluriți : scriitori, oameni de cultură, activiști de partid, chiar și niște iluștri anonimi. Dar parcă e din ce în ce mai rău. De ce se vrea, oare, distrugerea televiziunii? Am lucrat în ultima perioadă la TVR internațional. Ce sansă nebună, să poți să le transmiți românilor din afară câte ceva din tot ce își doresc ei , ceva de care le e dor, pentru că le este dor, de fapt, de țara lor. În România nu se prinde postul. În străinătate postul transmite mai mult reluări și , că atare, sunt tot mai puțini oameni care lucrează acolo, în redacție.. Mi-a plâns sufletul…
După Revoluție au venit să conducă televiziunea regizori de renume, scriitori, oameni de cultură dar și neaveniți. Câte speranțe, câte regrete, câți bani cheltuiți aiurea, pe nu se știe ce…Imi pun și eu intrebări : de ce s-a desfintat canalul cultural? de ce nu mai avem emisiuni de artă și cultură? de ce s-a pierdut licență pentru transmiterea Festivalului George Enescu?(…) Oare un șef, un conducător al unei astfel de instituții, care aparține de fapt unui popor, nu trebuie să-și cunoască oamenii, să stea de vorba cu ei, să știe să fie un bun manager, și, în primul rând, să iubească televiziunea, și să vrea că ea să corespundă tuturor categoriilor sociale, tuturor gusturilor? Dar înainte de toate, trebuie să știe că o televiziune publică este o scoală pentru toți, un ghid, un reper în care trebuie să crezi”,a mărturisit Cristiana Bota.
Îmi amintesc cum, pe vremea mea, în televiziune se făceau cursuri de limbi străine pentru cei interesați, că să putem prezența profesionist textele explicative de la concerte, serate muzicale. Azi constat că abia își mai trag sufletul emisiuni că “Teleenciclopedia”, “Profesionistii”, “Garantat 100%” “ Vedetă populara” . Și asta numai pentru că la ele se uită oamenii, pentru că telespectatorii au nevoie de ele, pentru că publicul vrea și altceva decât cancanuri ieftine și vulgarităti. Ratingul se câștiga prin educație, încetul cu încetul, prin educarea tinerilor. Asta e misiunea noastră, a postului public”, a mai spus Cristiana Bota
Absolventă a Facultăţii de Litere, Cristiana Bota a intrat în TVR după ce şi-a făcut ucenicia în presa scrisă, la „Informaţia Bucureştiului”. Ajunsă la Televiziunea Publică în anul 1971, superba blondă a lucrat la redacţia de cultură şi la redacţia de copii şi tineret. Ulterior, Cristiana Bota a devenit crainică, fiind foarte apreciată de telespectatori pentru frumuseţea ei, dar şi pentru blândeţea şi căldura pe care le transmitea. Cristiana Bota s-a retras de pe micile ecrane în anii care au urmat după Revoluţia din 1989. A fost consilier pentru programe în cadrul TVR. De asemenea, ea şi-a „împrumutat” vocea pentru diverse filme documentare. (NU RATA, AICI: PRIMELE IMAGINI CU ELENA UDREA ÎN ROMÂNIA)