Cele mai toxice fructe și legume în 2024. Numărul celor cu pesticide peste limitele legale s-a dublat

Publicat: 02/11/2024 | 13:32
Roșii din Piața Obor Foto: CANCAN.RO

Alertă sanitară în România! În urma controalelor efectuate de inspectorii de la Autoritata Națională Fitosanitară (ANF), numărul legumelor și al fructelor descoperite cu pesticide peste limita legală s-a dublat. 

În urmă controalelor efectuate de inspectorii de la Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) în piețe și magazine, 28 de produse, fructe, legume și cereale au fost descoperite fiind infestate cu substanțe toxice peste limita legală de siguranță. Anul acesta, numărul probelor găsite cu urme de pesticide a fost în creștere, motiv pentru care inspectorii au intensificat controalele la nivel național. NU RATA: Revoltător! Produsul adorat de români a fost retras de la raft. Peste 500 de magazine, controlate

Fructe și legume cu pesticide peste limita admisă

Probele analizate de specialiști arată că cele mai multe probleme au fost descoperite în special la roșii, mărar, pătrunjel, mere, vinete și țelină. Spre exemplu, în cazul roșiilor, analizele de laborator arătat că la roșii s-au identificat 7 probe cu pesticide peste nivelul sigur pentru consum.

 ”Inspectorul firosanitar din județul pe raza căruia activează producătorul este înștiințat, merge la locul producției, verifică producătorul, îi verifică registrul de tratamente, verifică dacă produsele aplicate sunt omologate, dacă au fost respectate dozele, dacă au fost respectați timpii de pauză”, spune Romeo Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, pentru ProTv.ro

Inspectorii fito-sanitari au intensificat numărul controalelor și a numărului de teste pe legume și fructe. Este vorba despre o creștere a numărului de teste cu 30%. Până la finalul săptămânii viitoare, oficialii ANF vor face verificări la nivel național în ceea ce privește siguranța legumelor din ciclul doi crescute în solarii și sere: roșii, castraveți și ardei. În cazul fructelor și a legumelor care sunt la vânzare și depășesc nivelul maxim admis de pesticide sunt dăunătoare pentru consumul uman. NU RATA: Una dintre cele mai populare șaormerii din București, închisă de ANPC! Ireal ce nereguli au găsit comisarii

Conform normelor în vigoare, orice mic/mare producător sau fermier care folosește pesticide trebuie să respecte anumite reguli și să dețină un curs de instruire pentru utilizare lor. Conform coordonatorului Oficiului Fitosanitar Mureș, Marian Păgăcian, pesticidele sunt niște medicamente ale plantelor, însă devin dăunătoare dacă nu sunt folosite corespunzător.

„În legislația Uniunii Europene, reziduurile de pesticide sunt trecute la riscuri reduse. Sunt trecute în aceeași categorie în legislația europeană cu corpuri străine. E la fel cum ai găsi în pâine un celofan, iar în salam ai găsi o sfoară.

Aici ar trebui să înțeleagă lumea că nu sunt bau-bau pesticidele. Sunt produse într-adevăr chimice, cu diferite graduri de risc dar, prin utilizarea rațională, nu sunt periculoase”, spune coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureș, pentru Europaliberă.