Cele mai periculoase vacante din lume
Daca vrei sa vezi cat te tin picioarele si inima, stiind ca-n urma ta o turma de tauri furiosi alearga sa te ia in coarne, mergi luna viitoare in Spania, la San Fermin Festival. Intre 6 si 14 iulie, la Pamplona, capitala regiunii Navarra, au loc celebrele curse in care cei mai curajosi si nesabuiti locuitori ai orasului, laolalta cu turistii temerari, alearga in calea a 15 tauri lasati liberi pe strazile din centrul vechi. Cei care au bifat experienta sustin ca intreaga viata le-a trecut prin fata ochilor in cele aproape patru minute ale unei curse. Daca se intampla ca, odata ajuns acolo, curajul sa te lase balta, poti vedea spectacolul din balcoanele cladirilor, pentru doar cativa euro. Cursele cu tauri au loc zilnic, de la ora opt dimineata, si oricine a implinit 18 ani poate participa fara sa plateasca vreo taxa. In fiecare zi, peste 2.000 de indrazneti isi demonstreaza astfel barbatia, in weekend numarul acestora ajungand la 3.500. 15 oameni au murit la Pamplona, din 1924 pana in prezent, cei mai multi dintre ei strapunsi de coarnele unui animal.
Rafting printre crocodili
Sa cobori intr-o canoe pe fluviul Zambezi, intre Zambia si Zimbabwe, este o alta experienta extrema pe care o poti trai vara asta. Pericolul la care te expui e legat nu doar de cursurile de apa violente, inclinarile puternice si valurile imense care caracterizeaza acest fluviu, ci si de faptul ca este populat de crocodili. Sa nu te sperii prea tare daca, odata ce te apropii de mal, o maimuta cocotata-n vreun copac te cadoriseste cu un neasteptat si mirositor „dus” de culoare galbena. Asa isi manifesta ea prietenia. Si relaxeaza-te: urina maimutelor nu e otravitoare. E recomandat sa ai la tine pasaportul, ca sa poti trece din Zambia in Zimbabwe in timpul calatoriei, dar ca sa-i si ajuti pe salvatori sa te identifice, in cazul in care fauna locului iti vine de hac. Tine cont ca, anual, aici isi gasesc sfarsitul, in special din cauza crocodililor, cam 30 de turisti. Agentiile de turism au pregatite deja oferte de rafting si safari in Zambia. Pentru opt zile, preturile pornesc de la 1.895 de euro/persoana. Suma nu include costul biletului de avion pana la Livingstone, unul dintre importantele orase ale Zambiei.
Cu bicicleta pe „Drumul Mortii”
Daca esti innebunit dupa mountain biking, traseele montane din Carpati iti par floare la ureche si un prieten, mai „nebun” decat tine, iti propune aventura vietii, pleaca in Anzii bolivieni sa parcurgi cei 69 de kilometri dintre La Paz si Coroico. „El Camino de la Muerte” („Drumul mortii”), asa cum a fost denumit, este considerat cel mai periculos drum din lume. Calatoria dintre cele doua localitati se face in mare parte pe un drum foarte ingust, cu prapastii in stanga si in dreapta. 200-300 de oameni, localnici sau turisti, isi pierd viata, in fiecare an, pe „Drumul mortii”. Asta ar trebui sa te faca sa te gandesti de mai multe ori inainte sa-ti iei biletul de avion spre Bolivia.
Balaceala laolalta cu rechinii
Daca vrei ca, pentru cateva zeci de minute, un rechin sau mai multi sa-ti tina companie, n-ai decat sa incerci ceea ce se cheama „shark diving”, pe romaneste, scufundarea printre rechini. Tot ce trebuie sa faci, odata ajuns la locul de desfasurare a actiunii, e sa te lasi „varat” intr-o cusca speciala, care va fi coborata in adancuri. Acolo, jos, vei iesi din ea si, condus de o echipa de scufundatori profesionisti, vei inota pana la pesterile subacvatice in care stau rechinii. Daca doresti alte variante de scufundare, la fel de palpitante, trebuie sa stii ca mai multe companii de turism din Africa de Sud, specializate in „turismul cu rechinii”, iti pot oferi o partida de scufundari in celebrul centru „Aliwal Shoal”, situat la 5 km de orasul sud-african Umkomaas, unde poti inota liber printre rechinii taur, ciocan si tigru. Sau o intalnire, in cusca, cu marele rechin alb, cea mai periculoasa specie de rechini din lume, in apele din regiunea Gansbaai. Distractia nu-i foarte costisitoare. O scufundare in cutie speciala printre rechinii albi costa in jur de 200 de dolari, iar deplasarea pana in larg, cu o salupa speciala, va usureaza de inca 30 de dolari. Din fericire, aceasta activitate nu are un grad de risc ridicat. Pana acum, niciunul dintre practicantii de „shark diving” n-a simtit pe propria piele coltii vreunui rechin. Si un amanunt. Dintre vedetele autohtone, doua femei s-au incumetat sa se scufunde printre rechini: Roxana Ciuhulescu si Diana Dumitrescu.