Cele mai periculoase orașe din România. Clasamentul arată diferit față de cum ne imaginam

Publicat: 20/05/2023 | 22:49

România a devenit o țară destul de liniștită, cu o rată a infracționalității scăzută, în special după aderarea în UE. Mai mult, în ultimii ani, autorităţile au investit în siguranţa naţională. Cu toate acestea, în ţara noastră în continuare există unele oraşe care sunt considerate zone periculoase.

Potrivit unei cercetări la care au participat 93.532 români din toată ţara, există câteva orașe în care oamenii nu se simt protejați în totalitate.

Printre criteriile de evaluare se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.

Conform studiului, cele mai periculoase şi nesigure oraşe din România sunt, conform cercetării, Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, urmate de Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.

CITEŞTE ŞI: UN ORAȘ DIN ROMÂNIA A FOST CAPITALĂ DE IMPERIU. GLORIA LUI A TRECUT, A RĂMAS DOAR CU CÂTEVA MII DE LOCUITORI

Cele mai nesigure regiuni de la noi din ţară sunt Maramureş şi Moldova, în timp ce la polul opus se află Transilvania şi Crişana, iar Alexandria este văzut drept cel mai nesigur oraş atunci când vine vorba despre siguranţa şi calitatea vieţii.

Pe ce loc se află capitala României

Oradea este oraşul cu cel mai ridicat grad de siguranţă. Clasamentul continuă cu Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara.

Capitala României se clasează abia pe poziţia a noua, iar Ilfov pe a zecea.

“În general, s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraş şi siguranţa resimţită de cetăţeni. Astfel, oraşele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure.

Mai mult, oraşele cu grad ridicat al siguranţei au şi un produs intern brut ridicat şi o rată a şomanului scăzută, de sub 4%”, se arată în cercetarea realizată de către cei de la Storia.

 Cele mai sigure cartiere din Bucureşti sunt Aviaţiei, Tineretului şi Titan, urmate de Băneasa, Baba Novac, Balta Albă şi Dristor. Cartierele situate la polul opus sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului şi Rahova.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult