Daca pana nu demult se spunea ca in Romania sunt salarii de Est si preturi ca in Vest, acum lefurile au scazut si mai mult, dar unele alimente de baza sunt mai scumpe ca in restul statelor vecine din UE.
Conform ultimelor date publicated de Eurostat, Comisia de Statistica a UE, Romania a „luat fata” multor tari din regiune in privinta preturilor, in sensul ca unele alimente de baza de la noi sunt mai scumpe decat in alte tari din regiune. Astfel, romanii cumpara carne de porc si de pui de trei ori mai scumpa decat bulgarii, iar laptele de la noi este de aproape doua ori mai scump ca in Ungaria. De asemenea, ouale romanesti sunt cu peste 60% mai scumpe decat in Polonia si de doua ori mai scumpe ca in Bulgaria. La baza acestor diferente sta, in primul rand, nivelul TVA, de 24%, una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adaugata din UE, precum si lipsa subventiilor. Cat priveste veniturile, doar in Bulgaria mai sunt salarii mai mici ca in Romania, in restul UE acestea fiind mai mari sau mult peste lefurile din tara noastra. Salariile bugetarilor la noi si in alte state UE Preturile alimentelor de baza la noi si in alte state UE Noi cresteri de preturi la alimente Producatorii si procesatorii din industria alimentara avertizeaza ca in octombrie ne putem astepta la majorari de preturi de circa 18% si chiar si de 30%. Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, producatorii vor sa scumpeasca uleiul (de la 5,5 la 6,5 lei pe litru, in medie), zaharul (de la 3 la circa 4 lei/kg, in medie) si carnea de pasare (de la 15 la 18 lei, in medie). Pe de alta parte, si la paine s-ar putea inregistra scumpiri de pana la 30%, producatorii sustinand ca, din cauza recoltei autohtone slabe calitativ si cantitativ, sunt obligati sa importe grau scump.