În ultimele 12 luni, mulți dintre români încearcă să facă față prețurilor de la raft. Anul trecut, în România au fost înregistrate cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani, iar prețurile vor crește și în perioada următoare. În plus, prognoza BNR arată că inflația va scădea abia în al treilea trimestru al anului 2023, sub pragul de 10 procente. Iată detaliile mai jos, în articol.
Veștile nu sunt tocmai favorabile, cel puțin pentru buzunarele românilor. În perioada următoare, sunt așteptate scumpiri în rândul produselor de la raft. Potrivit informațiilor, în România s-au înregistrat cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani, care au fost generate, în principiu, și de criza energetică. Pe de altă parte, prognoza BNR arată că, în al treilea trimestru al anului, inflația va fi sub 10%.
La conferința de prezentare a „Raportului asupra stabilității financiare – decembrie 2022”, guvernatorul BNR a transmis: „Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s-a întâmplat. (…) În Romania este inflație, ne batem cu ea. Trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele, în ceea ce privește inflația se vor face treptat, că este un alt tip de inflaţie”.
Vezi și NOI SCUMPIRI ÎN 2023! ALIMENTELE PENTRU CARE VOM PLĂTI MAI MULT
Însă, până când inflația va înregistra o scădere, românii trebuie să suporte prețuri mari la alimentele de bază. Dacă la începutul anului 2022, inflația se afla la pragul de 8,4%, în decembrie 2022, inflația atinsese un prag dublu, și anume 16,4%.
Alimentele de bază sunt cele care s-au scumpit cel mai mult, în decursul anului. În top se află uleiul, cu o scumpire de 37,46%.
Pe de altă parte, laptele s-a scumpit cu 31,51%, iar făina cu 33%. Pâinea, unul dintre cele mai vândute produse, s-a scumpit cu 25,83%. De asemenea, cartofii (35,43%), ouăle (35,51%) și carnea (17,42%) sunt alte produse care s-au scumpit, în decursul lui 2022.
Potrivit datelor emise de Institutul Național de Statistică, pentru energia electrică se plătește cu 45,14% mai mult, iar pentru cea termică cu 20,1%. Combustibilii s-au scumpit cu un procent de 12,43%, iar gazele cu 35,73%, arată realitatea.net.
Citește și OMV PETROM, PRIMELE SCUMPIRI LA CARBURANȚI. CÂT A AJUNS SĂ COSTE ACUM MOTORINA ȘI BENZINA
Sursă foto: Pixabay