Cele mai mari donații de până acum, pentru Catedrala Notre-Dame
După ce s-a aflat că monumentul-simbol al Parisului, catedrala Notre-Dame, a fost distrus de un incendiu puternic, mobilizarea a fost extrem de rapidă. De la Apple şi până la Banca Centrală Europeană, mii de anonimi sau deţinătorii unor mari averi s-au mobilizat rapid pentru a finanţa reconstrucţia catedralei Notre-Dame, donaţiile promise până acum ajungând la cel puţin 750 milioane de euro, transmite AFP.
Președintele Emmanuel Macron a anunțat, la câteva ore de la izbucnirea incendiului, că lansează o campanie de subscripție națională. Lucrările de reconstrucție se anunță lungi și extrem de dificile. Dar, cel mai important, vor costa foarte mult. Din cauza numărului mare de persoane care vor să contribuie la lucrările de restaurație, pagina de internet pe care se contabilizează donațiile a suferit mai multe probleme tehnice.
Totul trebuie făcut cu mare atenție, pentru că Notre-Dame are o vechime de 850 de ani și structura rămasă în picioare este încă îmbibată de apă. E motivul pentru care mulți specialiști susțin că pericolul de a se prăbuși complet nu a trecut complet.
Primii care s-au arătat de acord să finanțeze lucrările de reconstrucție au fost oamenii de afaceri din Franța. Familia Pinault a promis 100 milioane de euro, iar grupul de lux LVMH şi familia Arnault, deţinătorii celei mai mari averi din Franţa, au anunţat o donaţie de 200 milioane de euro. Acestora li s-au alăturat și familia Bettencourt-Meyers şi grupul L’Oréal.
„Familia Arnault şi grupul LVMH, în semn de solidaritate cu această tragedie naţională, se asociază reconstrucţiei acestei catedrale extraordinare, simbol al Franţei, al patrimoniului său şi al unităţii sale„, se precizează într-un comunicat.
Primarul-general al Capitalei, Gabriela Firea, donează din salariul său
În Parlamentul European de la Strasbourg a fost instalată o urnă pentru a colecta donaţii de la europarlamentari. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut un apel către statele membre să participe la proiectul de reconstrucţie a catedralei. Banca Centrală Europeană a promis şi ea o contribuţie financiară.
„Când există o asemenea energie, o asemenea voinţă de solidaritate a compatrioţilor noştri, a persoanelor din întreaga lume care vor să contribuie la reconstrucţia Notre-Dame, trebuie să ne bazăm acest entuziasm„, a declarat ministrul Culturii, Franck Riester.
Vestea că se pot face donații pentru catedrala Notre-Dame a ajuns și la București. Primarul-general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că va dona din salariul său.
Omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharričre (Fimalac) vrea să contirbuie la lucrările de restaurare cu suma de 10 milioane de euro. Familia Bouygues a promis tot aceeași sumă, iar familia Decaux a anunţat o donaţie de 20 de milioane de euro, din partea JCDecaux Holding, potrivit Agerpres.
Catedrala Notre-Dame din capitala franceză a fost devastată timp de 12 ore, începând de luni seară, de un incendiu violent care i-a afectat puternic structura şi a făcut să se prăbuşească turla sa în formă de săgeată, cu o înălţime 93 de metri.
Construcţia, care datează din secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atrăgea milioane de turişti în fiecare an.
Cum a luat foc catedrala Notre-Dame din Paris
Potrivit ziarului „Le Monde”, treizeci de lucrători de la companiile implicate în restaurarea tâmplăriei, agenții de securitate și angajații au fost deja audiați.
Trei ipoteze sunt încă pe masă: un act involuntar (gen neglijență), un accident tehnic (gen scurtcircuit), chiar și un sabotaj, deși niciun element nu susține această a treia pistă. Potrivit cotidianului „Le Parisien”, focul ar fi cuprins baza Săgeții lângă care fusese instalat un eşafodaj electrificat cu ascensoare și iluminat cu neon. Prudenţa este încă necesară, deoarece ancheta este abia la început.
Compania Le Bras Frères, care a montat schelele din jurul turnului, „a exclus” miercuri „orice responsabilitate” în incendiul care a devastat clădirea, explicând că procedurile de securitate au fost respectate.
„Când se pleacă de pe șantier trebuie întreruptă toată electricitatea, întrerupătorul de circuit, închisă ușa și cheile puse înapoi în sacristia catedralei, lucru care a fost făcut și notat în mod corespunzător în caiete”, a asigurat purtătorul de cuvânt al companiei. „Ultimul om a plecat la ora 17:50 (cu o oră înainte de izbucnirea incendiului) și primul la ora 17.20„, coborând „cu cele două ascensoare care deserveau schelele„, a a detaliat el.
Totuşi, un lucru este sigur: a existat o primă alarmă de incendiu pe calculator la ora 18.20. Potrivit informațiilor furnizate de colegul său de la control, un ofițer de securitate de la catedrală s-a duc cu unul din ascensoare într-un loc în pod, unde nu era niciun incendiu. A doua alertă, o jumătate de oră mai târziu, l-a dus la locul potrivit, dar focul luase deja amploare.
Fără a putea examina minuţios clădirea, fotografii de la PJ erau la muncă marți dimineață. Drone vor fi, de asemenea, utilizate în anchetă.